Tre tidningar fälls
för namnpublicering

31 maj, 2017

MEN-beslut Göteborgs-Posten, Bohusläningen och Hänt i Veckan klandras av Pressens Opinionsnämnd (PON) för att de publicerat namn och bild på ett mordoffer i Uddevalla, trots att offrets syster och mamma velat få publicitet.

I augusti förra året publicerade de tre tidningarna intervjuer med mamman och en äldre syster till den kvinna som sköts ihjäl i samband med trippelmordet i Uddevalla ett och ett halvt år tidigare. Den 18-åriga kvinnan hade fram till publiceringstillfällena förra året anonymiserats i medierna, men nu publicerades namn och bild på henne.

Pappan till mordoffret anmälde alla tre publiceringarna till Allmänhetens Pressombudsman (PO). Pappan hade inte blivit tillfrågad inför publiceringarna och menade att det var ”grymt” av tidningarna att ha struntat i att ta reda på vad som låg bakom att han inte ville att namn och bild skulle publiceras. Andra medier hade kontaktat pappan efter den första artikeln i Hänt i Veckan och därefter avstått från att publicera namn och bild på den mördade dottern.

PO anser att namnet på den mördade unga kvinnan var av ringa intresse ett och ett halvt år efter mordet. Att systern och modern önskade få hennes namn och bild publicerade innebär inte att det har ett allmänintresse.

Att offret vid tidpunkten var myndig fråntar inte tidningarna ansvaret för att förhöra sig med båda föräldrarna inför publiceringen mot bakgrund av att offret fortfarande levde ”nära sina föräldrar, gick i skolan och försörjdes av föräldrarna”.

”Därmed är det inte rimligt att tidningen lutar sig mot moderns och systerns önskemål och ignorerar faderns”, skriver PO i sina tre bedömningar och menar att pappan tillfogats oförsvarliga skador genom publiceringar utan något betydande allmänintresse. PON instämmer i POs bedömningar och klandrar tidningarna för att ha brutit mot god publicistisk sed.

MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies