Gå direkt till textinnehållet

Tidskriften Time stoppad i Burma

Reportrar utan gränser fördömer beslutet att Time Magazines julinumret inte får säljas i Burma. Tidskriften har en lång artikel om den burmesiske buddhistmunken Aschin Wirathu på omslaget med rubriken ”The Face of Buddhist Terror”.

Reportrar utan gränser kräver att förbudet ska hävas omedelbart. Beslutet att inte sälja Time togs av distributören Inwa Publikationer. Reportrar utan gränser anser att företaget ”kränker pressfriheten och den burmesiska allmänhetens rätt till information.”

”Det visar att det inte skett någon förändring i regeringens ambitioner att kontrollera nyheter och information. Detta är ett oacceptabelt steg bakåt för mediernas frihet i Burma. Myndigheterna måste upphäva detta beslut”, skriver Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande.

Biträdande informationsminister Ye Htut, som också är talesman för presidentens kansli, har meddelat att Time Magazine även förbjuds i sociala nätverk. Ett pressmeddelande om detta har lästs upp i den statliga TV-kanalen.

Annons Annons

I ett meddelande postat på Facebook säger Ye Htut: ”Artikeln med titeln The Face of Buddhist Terror i Time Magazine julinummer får inte säljas eller distribueras i original eller kopieras, i syfte att förhindra ytterligare etniska och religiösa konflikter.”

Den burmesiska regeringen invänder mot att orden ”buddhistiska” och ”terror” placerats intill varandra och uppger att detta ”skapar en missuppfattning av buddhismen” och undergrävt ansträngningarna att minska spänningarna efter våldet mellan buddhister och muslimska rohingyas där många civila har dött eller har drivits från sina hem.

Fler avsnitt
Fler videos