Syres chefredaktör: ”Mediestödshaveriet har redan gjort stor skada”

4 september, 2023

DEBATT Regeringens hantering av det nya mediestödet riskerar inte bara Sveriges nischtidningar framåt. Den stora osäkerheten och sega handläggningen har redan gjort stor journalistisk skada, skriver mediehuset Grön Press vd Lennart Fernström.

I fredags var det deadline för tidningsföretag och branschaktörer för att tycka till om MPRTS utkast till föreskrifter för det nya mediestödet, som ska införas den 1 januari 2024. 

I en debattartikel i Journalisten riktar Lennart Fernström, chefredaktör för tidningen Syre och vd för Grön Press, som även ger ut Fempers, Tidningen Global och Landets fria tidning, skarp kritik mot regeringens agerande kring mediestödet.

”Det är ett totalt haveri att vi fyra månader innan det nya stödet ersätter det nuvarande fortfarande inte vet vad som kommer att gälla. Propositionen har inte utskottsbehandlats och förordningen har vi inte ens sett utkast på. Enligt uppgift ska regeringen inte ens ha börjat förhandla med riksdagspartierna”, skriver han.

De många oklarheterna har redan fått konsekvenser för Grön Press, skriver Fernström:

”Ovissheten har gjort att en tredjedel av de anställda hos oss redan har sagts upp. Nu får vi, för att säkra att vi klarar lönerna efter nyår, påbörja en lika stor neddragning till. Det är neddragningar som oavsett hur reglerna framåt blir redan minskat mängden kvalitetsjournalistik från bland annat Sveriges enda gröna respektive Sveriges enda feministiska nyhetstidning.”

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies