Gå direkt till textinnehållet

SVT rättade fel på fel sätt

Morgonstudion i SVT1 påstod felaktigt att 32 demonstranter hade gripits i USA för att de inte tyckte som president Donald Trump. Rättelsen som sändes följande dag var inte tillräcklig, anser Granskningsnämnden, som fäller SVT för att ha brutit mot kravet på saklighet.

Den 11 december sände Morgonstudion ett nyhetsinslag om en demonstration i San Diego, USA, där en reporter påstod att 32 person gripits under en demonstration för att de ”inte tycker som” president Trump. Inslaget handlade om migranter som inte släpps in i USA från Mexiko.

”President Trump har gett sig själv A+ som Commander in Chief och dessutom gett sig självnamnet ’President T’, men än har han inte lyckats få till muren mellan USA och Mexiko. Där har nu 32 personer gripits för att de inte tycker som honom, utan de demonstrerar mot att USA inte släpper in de människor som anlände till Tijuana i Mexiko i november”, sade reportern.

I verkligheten greps 31 personer för olaga intrång och en för övergrepp på tjänsteman, vilket Morgonstudion också uppgav i en rättelse följande dag. Men eftersom man i rättelsen inte berättade vad som hade blivit fel i det ursprungliga inslaget, fäller Granskningsnämnden för radio och tv SVT för att ha brutit mot kravet på saklighet.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos