SVT påstod att en busschaufför visat porrfilm – fälls av GRN

4 april, 2018

GRN-fällning SVT Nyheter Västerbotten påstod att en busschaufför hade visat porrfilm på en buss med barn, det visade sig senare vara en romantisk komedi med 11-årsgräns.

I ett telegram i SVT Nyheter Västerbotten påstod nyhetsuppläsaren att en busschaufför på en specifik ort hade visat porrfilm på en buss med barn, fast det inte stämde. Inslaget var ett kort telegram med rubriken ”[ort] – Visade porrfilm på buss” där nyhetsuppläsaren sa;

”Hej och välkommen. En busschaufför i [ort] har visat porrfilm på en buss full med barn. Nu har [ort]-skola polisanmält händelsen och enligt bussföretaget har chauffören tagits ur tjänst tills händelsen har utretts. Filmen ska bara ha visats några minuter innan en vuxen på bussen bad chauffören att stänga av”.

Anmälaren anser att SVT inte har kontrollerat vad som faktiskt skett på bussen, utan tagit en uppgift på hörsägen och gjort den till sanning. Busschauffören kunde också identifieras lätt då SVT angav vilken ort det handlade om menar anmälaren.

SVT menar i sitt svar till nämnden att det inte framgick vilken sträcka det gällde, till vilken ort bussen gick eller bussbolagets namn. Bussens destination var inte heller den namngivna orten. Vidare menar man att redaktionen varit i kontakt med bussbolagets ansvarige chef som inte velat förmedla kontakt till chauffören. På frågan om vad det var för film som hade visats på bussen svarade den ansvarige chefen för bussbolaget: ”Av omslaget klassar jag det som gladporr.”

SVT menar vidare att de vid tillfället inte visste vilken film det verkligen handlade om.

"Det visade sig dock senare att det handlade om filmen 40 Days & 40 Nights som i Sverige har 11-årsgräns och att det var ett barn som hade satt på filmen. Filmen innehåller ett flertal längre relativt avancerade sexscener. I Sverige går den under benämningen ”romantisk komedi”. Utomlands karaktäriseras filmen av flera som ”sex comedy” och har kritiserats för att vara explicit och sexistisk", menar SVT i beslutet.

SVT gjorde senare en rättelse som sattes in tre gånger. 

Det här räcker inte för Granskningsnämnden som konstaterar att uppgiften om att en busschaufför hade visat en porrfilm var felaktig, och anser att SVT inte kan ha gjort en tillräcklig faktakontroll.

Detta tillsammans med uppgifterna om att skolan polisanmält händelsen och att chauffören tagits ur tjänst, innebar ett intrång i chaufförens privatliv. Något oavvisligt allmänt intresse som motiverade intrånget fanns inte heller, skriver nämnden.

GRN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies