Gå direkt till textinnehållet

SVT-inköp fälls: ”Kränkande syn på personer med mörk hy”

Det danska programmet Skattjägarna i SVT fälls för att en dialog gav uttryck för en kränkande syn på personer med mörk hy.

I ett avsnitt av programmet Skattjägarna i TV2 fick tittaren följa danska antikhandlare på jakt efter antikviteter. Ett par, A och B, var i en antikvitetsbutik i Amsterdam och i en sekvens tog försäljaren fram bronsfigurer som paret fick titta närmare på.

Följande sades, enligt svensk textning.

A: – Är det en liten elefant?
B: – Och en kamel.
Försäljare: – Och den här.
B: – Den var fin. Med en liten pojke på. 
 
A höll upp en figur föreställande en elefant med en pojke på. Efter att ha kommit överens om ett pris skakade A hand med försäljaren och paret köpte figuren.
 
B: – Hur mycket kostar elefanten?
Försäljare: – 250 euro.
B: – Den är så fin med pojken på. En solbränd liten pojke. Vi tar den.
A: – Är det någon rabatt på den?
Försäljare: – 175 euro.
B: – Då är vi överens.
Försäljare: – Okej, tack. 

Annons Annons

Anmälaren är kritisk till språkbruket i programmet och menar att det fanns ord som kan uppfattas som kränkande.

SVT medger att det var ett ”olyckligt misstag” att sända programmet i detta skick och uppger i sitt yttrande att det aktuella programmet var del i en serie inköpt från Danmark som sänts i flera säsonger på Danmarks Radio.

”Programinnehållet granskas i normala fall i förväg men då språkbruk som kan uppfattas som anstötligt inte förekommit tidigare i serien missades dessa korta repliker”, skriver de. Rutinerna för detta har nu ändrats, meddelar SVT.

Nämnden menar att det språkbruk som upprepade gånger användes för att beskriva pojken gav uttryck för en ”kränkande syn på personer med mörk hy”.

Programmet strider därför mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Fler avsnitt
Fler videos