Gå direkt till textinnehållet

SVT förbjuder Tiktok på telefonerna

UPPDATERAD. Eftersom videoappen Tiktok lämnar mer information än vad som anses vara nödvändigt förbjuder SVT sin personal att använda den på företagstelefonen.

I ett internmeddelande ombeds personalen att avstå från att ladda ner Tiktok, eller plocka bort appen från jobbtelefonen.

”SVT:s IT-säkerhetsavdelning har funnit att Tiktok-appen lämnar mer information än vad som skall anses nödvändigt. SVT har därför beslutat att medarbetare inte får ha Tiktok-appen på deras tjänstetelefoner. Denna app skall raderas”, skriver de, rapporterar SVT Kulturnyheterna.

Appen ägs av bolaget Bytedance vars kopplingar till Kina har varit ett hett debattämne under sommaren. Både Australien och USA har varnat för att de kan förbjuda den.

Annons Annons

Misstankarna handlar främst om att den data som samlas in sen görs tillgänglig för kinesiska myndigheter, men bolaget bakom appen tillbakavisar alla sådana anklagelser.

SVTs journalistklubb berättar att om redaktionerna har behov av Tiktok så ska man få en separat telefon, vilket man tycker är bra. 

Att SVT valt att förbjuda Tiktok men fortsatt låta personalen installera exempelvis Facebook och Twitter har klubben ingen uppfattning om. 

– Det får du fråga säkerhetsavdelningen om. Lösningen är inte bara att förbjuda olika appar utan att se till att medarbetare är kunniga om säkerhetsrisker generellt i mobilen. Det kunde vi prata ännu mer om på företaget, säger Hanna Nyberg, ordförande i journalistklubben.

Fler avsnitt
Fler videos