Gå direkt till textinnehållet

Skaraborgs Läns Tidning lät inte omskriven person komma till tals

Skaraborgs Läns Tidning klandras för att inte ha låtit chefen på Sverigedemokraternas riksdagskansli bemöta uppgifter i tidningen.

Kanslichefen omskrevs i september 2022 på skaraborgslanstidning.se under rubriken ”Efter kritiserade fikat – SDs kanslichef slutar”.

En tjänsteman hade bjudit in arbetskamraterna på riksdagskansliet till fika med anledning av årsdagen för Nazitysklands anfall mot Polen och kritiserats för det av SDs kanslichef.

I artikeln uppgavs att kanslichefen hade slutat efter turbulensen kring den fikainbjudan som först rapporterats som en hyllning till Nazitysklands attack mot Polen. Kanslichefen anmälde artikeln till Medieombudsmannen (MO).

Annons Annons

MO anser att det faktum att kanslichefen inte har fått komma till tals i artikeln är en brist, men att den bristen inte är tillräcklig för att den publicitetsskada som orsakats varit oförsvarlig.

Mediernas Etiknämnd (MEN) delar inte MOs bedöming utan anser att Skaraborgs Läns Tidning har åsidosatt god publicistisk sed genom att inte ha gett anmälaren möjlighet till bemötande av de publicerade uppgifterna, och klandrar därför tidningen.

Som Journalisten berättat fälldes även Nyheter idag för sin rapportering om kanslichefen.

Fler avsnitt
Fler videos