Gå direkt till textinnehållet

Så granskade hon Amazon

För att kunna skriva den granskande boken Amazon: bakom framgången tog sig Julia Lindblom in på flera av e-handelsjättens gigantiska lager i Europa och pratade med mänger av anställda.

Julia Lindblom, 32, är till vardags redaktör på syndikalistägda Arbetaren. I den nyutgivna reportageboken Amazon: bakom framgången berättar hon hur Jeff Bezos blivit världens rikaste person genom bland annat en mycket aggressiv skatteplanering.

Men framför allt handlar boken om Amazonanställda lagerarbetare och leveransbuds usla arbetsvillkor – dålig lön, osäkra villkor, en arbetsmiljö som gör folk sjuka och skadade – och deras försök att organisera sig trots en fackförbundsfientlig motpart.

Hur föddes idén att skriva en bok om Amazon?
– Jag jobbar ju på en tidning som håller på med mycket arbetsplatsbevakning och fackliga frågor. Jag tyckte det var intressant hur lagerarbetarna i olika länder organiserar sig över gränserna. Jag ville också ta mig an Amazons monopolställning som techföretag idag, dess övertag i många människors vardag i vår digitala tidsålder, göra en lite bredare granskning, säger Julia Lindblom.

Annons Annons

Vi ses på Medborgarplatsen i Stockholm, hon har just kikat in på Söderbokhandeln för att stämma av inför ett boksamtal. Bokläppet var tillsynes vältajmat, bara veckor efter att Amazongrundaren Jeff Bezos landat från sin uppmärksammade första rymdfärd i egen raket.

Boken har recenserats av flera stora medier och fått bred uppmärksamhet. ”Julia Lindblom gör ett verkligt pionjärarbete när hon reser runt till Amazons anläggningar i Europa och ser hur arbetsplatserna ser ut, pratar med arbetare och fackliga organisatörer”, menar Kulturnyheternas kritiker Per Andersson.

Julia Lindblom har flera gånger under bokprojektets gång besökt Amazons gigantiska lager, i Tyskland och i Italien, där hon varit bosatt och pratar språket flytande. Inne på lagren flankerades hon av företagets pr-ansvariga, så känsliga intervjuer fick göras efteråt i stället.

Hon har intervjuat en rad anställda på plats i Tyskland, Italien och Polen, och på distans i Frankrike, Spanien och USA. Intervjupersoner har hon bland annat hittat via fackliga organisationer, i rökrutan utanför lagren eller i slutna Facebookgrupper.

– Många är rädda för att prata, särskilt de med osäkra anställningar. Men många vill också berätta och är modiga nog att stå med namn. Jag ville ge röst åt de här personerna. Många vet att det råder dåliga villkor på Amazon, men det saknades granskande böcker om situationen på golvet.

Julia Lindblom riktar ljuset mot en rad problem med Amazon men visste tidigt att det inte var en debattbok hon ville skriva, utan en reportagebok som med många enskildas berättelser visar det större och internationella mönstret.

– Men om boken kommer att användas i debatten är det bara bra. Jag hoppas den kommer användas i diskussioner om dagens arbetsliv. Samma problem som finns på Amazon hör jag när jag gör reportage om svenska arbetsplatser – övervakningen av anställda, allt loggas, en appbaserad ekonomi med osäkra anställningar växer fram.

– Jag hoppas problematisera bilden av att automatiseringen ska göra allt lättare, beskriva en samhällsutvecklingen.

Hur bra är svenska medier på att granska den här sektorn av arbetslivet?
– Det känns som att det gjorts mer det senaste året, med Dagens ETCs granskning av Apotea till exempel eller Expressens granskning av Zalando nu i våras, men jag tycker verkligen att svenska medier kan bli bättre på det. Mätbarheten inom vården är inte minst viktig att granska.

Boken har skrivits på helger, kvällar och semestrar de senaste två åren, parallellt med heltidsjobbet på Arbetaren. Viss research har hon också kunnat göra på arbetstid. Hon är glad över stödet hon fått av chefredaktören Annie Hellquist, som också är väl insatt i techfrågor. Förlaget Verbal fick Julia Lindblom tidigt kontakt med, och hon lovordar sin redaktör Kolbjörn Guwallius.

– Särskilt med ett så här stort och spretigt ämne är det viktigt med en bra redaktör.

Boken om Amazon fanns till en början inte att hitta på Amazon. I skrivande stund går den dock att köpa på e-handelsjätten.

Fler avsnitt
Fler videos