Gå direkt till textinnehållet

Så blir Mittmedias nya organisation

Den 2 september träder Mittmedias nya organisation i kraft. 24 journalisttjänster försvinner, desken och sporten decentraliseras, och tio titlar får egna chefredaktörer.

Bonnier News decentraliserar den koncerngemensamma desken, vars tjänsteutrymmen återförs till respektive tidning. Nattdesken i Sundsvall blir kvar. Också sporten decentraliseras. Flera titlar får egna chefredaktörer: de tre Ingresstitlarna i Västmanland, Tidningen Ångermanland, Örnsköldsviks Allehanda, Norrtelje Tidning, Nynäshamns-Posten, Länstidningen Södertälje, Avesta Tidning och Gefle Dagblad. Förändringarna välkomnas av journalistklubben.

– Mer lokalt fokus har både vi och våra läsare efterfrågat, säger Johanna Hejdenberg som leder fackklubben i norra Mittmedia.

Det redaktionella tjänsteutrymmet krymper från 530 till 501 tjänster. I praktiken försvinner 24 redaktionella tjänster, varav 23 i norra Mittmedia. Det gör det svårt att vara nöjd, menar Hejdenberg:

Annons Annons

– När Bonnier News tog över uppfattade många deras prat om att värna den lokala journalistiken som att det skulle bli satsningar, inte att vi skulle bli många färre. Nu finns en oro att vi blir så få kvar att vi inte klarar av vårt uppdrag. Någonstans går ju en smärtgräns. Vi har också svårt att förstå Bonnier News logik när man tar bort hela 23 tjänster i norra Mittmedia och bara en i södra.

Mittmedias affärschef Mikael Nestius hänvisar till att syftet med omorganisationen är att få varje tidning bärkraftig:

– Vi har utgått från var vi tror det finns en långsiktig lönsamhet. Det här är en anpassning till verkligheten jämfört med hur det sett ut historiskt. Det är inte rimligt att till exempel ÖP, där vi har ekonomiska problem, ska ha en redaktion på 40 personer. Det kommer aldrig att gå.

Mittmedias redaktionella personalchef Per Åhlin påpekar att det redan i förra årets budget, som aldrig genomfördes eftersom Bonnieraffären närmade sig, låg en nedbemanning på 30 tjänster.

– Och det var innan vårens annonsras, som var en fullständig katastrof. Så när vi landar på ”bara” den här neddragningen är det i sig en satsning. När vi säger att vi ska bemanna efter bärkraft ser vi att man på flera orter är lite många, men att det finns potential. Har vi fel får vi titta på dem igen, säger Per Åhlin.

Både Mikael Nestius och Per Åhlin lyfter fram att nedskärningen klaras utan uppsägningar. Dels har en rad vakanser funnits, dels sker omflyttningar av tjänster, till exempel från Dalarnas Tidningar till Aves­ta Tidning.

– För de journalister i Västernorrland och Dalarna som tvingas till andra redaktioner känns det kanske inget vidare, men det är klart att det är att föredra framför uppsägningar, säger Johanna Hejdenberg.

Att redovisa exakt  var tjänsterna försvinner är komplicerat och fack och arbetsgivare uppger olika siffror. Begripligt, eftersom det rör sig om ”en gröt av lokala och gemensamma tjänster”, menar Per Åhlin.

– Det är en väldigt komplex materia eftersom det bland annat funnits tjänster i den förhandlade organisationen som aldrig tillsatts och det finns personer som funnits i den centrala organisationen som bytt placeringsort. Så det finns faktiskt inte någon helt tydlig bild av hur förändringen mellan den gamla och nya organisationen ser ut, menar Mikael Nestius.

 

Bemanningen tidning för tidning:

Cirka 150 tidigare gemensamma tjänster, bl a printredaktörer och webbredaktörer, fördelas ut på titlarna.  Kvar finns 76 koncerngemensamma tjänster, som omfattar bland annat tv-nav, redigeringsnav, nattdesk och kulturredaktion. I siffrorna över den nya bemanningen ingår utfördelade tidigare gemensamma tjänster. Ny bemanning på Mittmedias titlar (förändring av lokala tjänster):
Sundsvalls Tidning: 35 tjänster (minus 10 tjänster)
Tidningen Ångermanland: 12 (plus 5 tjänster)
Örnsköldsviks Allehanda: 12 (minus 2)
Tidningen Härjedalen: 3
Länstidningen i Östersund: 13,25
Östersunds-Posten: 31 (minus 5)
Hälsingetidningar: 46 (minus 3)
Dalarnas Tidningar: 50 (minus 4)
Dala-Demokraten: 11,25
Avesta Tidning: 6 (plus 4)
Arbetarbladet: 19 (minus 2)
Gefle Dagblad: 31 (minus 1)
Länstidningen i Södertälje: (minus 1)
Nerikes Allehanda: 43
VLT: 32 (minus 6)
Sala Allehanda: 6 (plus 2)
Fagersta-Posten: 6 (plus 2)
Bärgslagsbladet & Arboga Tidning: 6 (plus 2)
Norrtelje Tidning: 14
Länstidningen Södertälje: 17
Nynäshamns-Posten: 4
                                                        Källa: Per Åhlin

Fler avsnitt
Fler videos