Gå direkt till textinnehållet

Ryssland kastar ut oönskad journalist

David Satter, en av USAs mest erfarna Moskvakorrespondenter, nekas visum i Ryssland. Det är första gången sedan kalla krigets dagar en amerikansk journalist nekas att resa in i Ryssland.

Den 66-årige David Satter var Financial Times första Moskvakorrespondent , mellan åren 1976 och 1982. Han har också arbetat för Wall Street Journal och är för tillfället anställd av Radio Free Europe/radio Liberty som finansieras av USAs kongress. Han har bevakat Ryssland i 36 år. Det skriver Financial Times.

Men när Satter skulle förnya sitt visum förra månaden fick han beskedet att hans närvaro i Ryssland inte var önskvärd och att han nekas inresa i landet, av säkerhetsskäl.

USAs ambassadör i Moskva, Michael McFaul, har protesterat mot beslutet och krävt en förklaring av det ryska utrikesdepartementet, uppger Radio Free Europe.

Annons Annons

Kevin Klose, chef för Radio Free Europe, säger i ett uttalande att beslutet att kasta ut David Satter är ogrundat samt att det är ett uppenbart brott mot yttrande- och pressfriheten.