Ismael Bojórquez Perea. FOTO: Noroeste

RUGs pressfrihetspris till mexikansk journalist

3 maj, 2019

Pressfrihetens dag Reportrar utan gränsers pressfrihetspris går till den mexikanska journalisten Ismael Bojórquez Perea. Han tar emot priset i Stockholm i dag den 3 maj, på den internationella pressfrihetsdagen.

Ismael Bojórquez Perea, 62 år, är chefredaktör för den mexikanska veckotidningen Ríodoce i delstaten Sinaloa. Under hans ledning har tidningen granskat händelser som rör korruption, strafflöshet, narkotikakarteller och organiserad brottslighet. Han har också kritiserat den mexikanska regeringen och rättsapparaten för att inte göra tillräckligt för att utreda mord på journalister, uppger Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande.

”Mexiko är ett av världens farligaste länder för journalister. Årets pristagare har med risk för sitt eget liv blivit en av landets främsta förespråkare för pressfrihet och skydd av journalister”, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer i en kommentar.

Det råder enligt RUG näst intill straffrihet för mord på journalister i Mexiko. Av de 114 mord på journalister som åklagarmyndigheterna har registrerat sedan 2000 har endast 48 utretts och i bara tre fall har de skyldiga dömts.

En av de tidningar som fortsatt granska korruption och våld är Ríodoce. Men priset har varit högt. Hoten mot redaktionen har varit flera. I maj 2017 mördades Ismael Bojórquez Pereas kollega Javier Valdéz Cárdenas. Han sköts ned med 13 skott utanför redaktionen och Ismael Bojórquez Pereas var den första som var på plats efter mordet. Javier Valdéz var en av Mexikos mest kända journalister och mottog flera internationella priser för sin rapportering om kartellerna och korruptionen i Mexiko.

Sedan Ríodoce grundades 2003 har redaktionen tvingats leva med att lokala politiker och företrädare för organiserad brottslighet försökt att påverka tidningens oberoende journalistik. Tidningens journalister har även avlyssnats med hjälp av spionprogram på deras telefoner.

De senaste fem åren har 39 journalister dödats i Mexiko. Det är mer än i något annat land i världen under samma period. I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 rankas Mexiko på plats 144 av 180 länder.

 

Fakta

Pressfrihetspriset
Reportrar utan gränser har delat ut Pressfrihetspriset sedan 2003. Några av de tidigare pristagarna är Dawit Isaak, Raqqa is Being Slaughtered Silently, Nadja Ayubi, Raif Badawi och Malahat Nasibova.

Pressfrihetens dag

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies