Gå direkt till textinnehållet

Rekonstruktionen stoppas även i Metros tidningsbolag

Rekonstruktionen i Tidnings Aktiebolaget Metro AB stoppas av Stockholms tingsrätt. Journalistförbundet har sedan tidigare begärt bolaget i konkurs, och beslutet kommer att få konsekvenser för såväl tidigare anställda journalister som frilansar.

Stockholms tingsrätt har beslutat att stoppa den pågående rekonstruktionen av Tidnings Aktiebolaget Metro AB, som är dotterbolag till Metro Media House vars rekonstruktion redan avbrutits efter beslut av Svea Hovrätt. Bolaget överklagade hovrättens beslut men nekades prövningstillstånd av Högsta domstolen.

De flesta av de 24 journalisterna som sades upp från sina tjänster på Metro under 2019 var anställda i Tidnings Aktiebolaget Metro.

– Det får konsekvenser för de anställda och frilansarna. Det innebär att det inte blir något ackord och för våra frilansmedlemmar återstår då att få eventuell utdelning i en konkurs, säger Katarina Dahlskog, förbundsjurist på Journalistförbundet.

Journalistförbundet begärde i slutet av förra året både moderbolaget Metro Media House och Tidnings Aktiebolaget Metro i konkurs, eftersom medlemmar har fordringar på båda bolagen, för uteblivna löner och/eller arvoden. Enligt uppgift ska minst tre frilansar ha fordringar på Metro.

Tidnings Aktiebolaget Metro AB har cirka 60 miljoner kronor i skulder och saknar tillgångar.

Fler avsnitt
Fler videos