Gå direkt till textinnehållet

Redaktionen på Finansnytt: ”Vi är väldigt besvikna”

Fyra anställda och tio frilansar riskerar att förlora jobben. Nedläggningen av TV8s prisade Finansnytt har chockat redaktionen. – Situationen känns helt bisarr, säger redaktören Sofia Ullerstam.

Fyra anställda och tio frilansar riskerar att förlora jobben. Nedläggningen av TV8s prisade Finansnytt har chockat redaktionen.
– Situationen känns helt bisarr, säger redaktören Sofia Ullerstam.

Under det senaste året har Finansnytt utsetts till Sveriges bästa ekonomiprogram och fått ett journalistpris av Sjunde AP-fonden. Men trots det ska programmet ersättas, av konkurrenten DiTV.

– Vi har jobbat som djur för att etablera Finansnytt, säger Sofia Ullerstam. Programmet har blivit kanonbra och fått två priser – och då beslutar man att lägga ned! Vi trodde inte att det var sant, i synnerhet inte att det är våra konkurrenter som tar över.

Annons Annons

– Alla är väldigt besvikna. Jag tycker att det är jättetråkigt att man lägger ned ett så starkt varumärke som Finansnytt, säger Olle Zachrison, nyhetschef på Finansnytt.

Peter Andersson, reporter och programledare, är lika upprörd och frågande inför beslutet.

– Vi är alla ledsna och väldigt besvikna. Vi kände att vi var på väg att lyfta, äntligen, och så lägger de ned. Det hade varit lättare att acceptera beslutet om vi hade usla tittarsiffror, men så är det inte. Och just den här konstruktionen att man lägger ner vår redaktion för att låta värsta konkurrenten ta över känns oerhört trist.

MTGs beslut att inleda ett samarbete med Bonnier och Dagens Industri innebär inte bara att Finansnytt läggs ned. Även de två Schibstedsägda ekonomisajterna E24 och E24 Weekend försvinner ur tablån och ersätts med DI Magasin. Därmed är DiTVs konkurrenter borta i ett nafs. Ingen på E24 riskerar däremot att bli av med sitt jobb.

Birgitta Stål, VD på TV8, säger att hon förstår upprördheten på Finansnytts redaktion. Men att kanalen tidigare i höstas fick ett erbjudande från MTG som den inte kunde motstå. Förfrågan handlade om ett ”mer djupgående samarbete”.

– Vi fick en förfrågan från Dagens Industri som innebar att vi som är en liten kanal får en möjlighet att utveckla ekonomibevakningen som vi annars inte skulle göra. På det här sättet får vi tillgång till en betydligt större redaktion, med större resurser. Rent konkret får vi fler sändningstimmar.

Varför lägga ned ett prisat program?

– Finansnytt är unikt i sitt slag och redaktionen har gjort ett fantastiskt jobb. Att lägga ned är inget betyg på deras arbete. Det handlar om att den här möjligheten har dykt upp.

Vad händer med de anställda?

– Det återstår att se. Vi har informerat dem och kommer att föra diskussioner med var och en om framtiden. De signaler jag har fått är att det kan finnas någon som kan arbeta med DiTV. Ingen är varslad.

Vad blir kvar av TV8 när starka varumärken säljs ut?

– Jag håller inte med om bilden att vi säljer ut Finansnytt. Det är inte det vi gör. Vi tittar framåt och ser hur vi kan ge våra tittare en ännu bättre ekonomibevakning. TV8 har ju breddat sitt journalistiska innehåll. För oss i ledningen handlar det om hur vi ska fördela våra resurser.

Finns det ingen risk för att TV8 bara blir ett skal för andras varumärken?

– Vi är en liten kanal som vill erbjuda tittarna en mångfald, därför har vi valt att samarbeta med andra aktörer. Det har vi bara positiva erfarenheter av. Genom samarbete med andra varumärken har vi blivit starkare tillsammans. Det är min erfarenhet.

Förstår du redaktionens reaktion?

– Jag förstår reaktionerna, men det pussel jag försöker lägga är mycket större, där är ekonomibevakningen en mindre del.

TV8s Finansnytt fortsätter sina sändningar varje vardag mellan klockan 20.30-21.00. Sista chansen att se programmet är den 28 december i år. På redaktionen är man fast besluten att fram till dess fortsätta att göra ett ”proffsigt och bra program”.

– Vi ska i alla fall gå till botten med flaggan i topp, säger Peter Andersson.

Den 1 januari 2008 inleds det nya samarbetet mellan Bonnier och MTG-kanalen TV8.

kh@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos