Hanna Nyberg. FOTO: Tor Johnsson

”Orimligt med sekretess i friskolor”

1 september, 2020

DEBATT Offentlighetsprincipen måste gälla både kommunala skolor och friskolor. Allt annat är orimligt, skriver Hanna Nyberg, ordförande för Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp.

I en debattartikel i Journalisten kritiserar Hanna Nyberg den ”förvaltningsrättsliga härdsmälta” som gör att den som från idag vänder sig till Skolverket inte kommer att kunna få ut uppgifter om hur många elever som går på en viss skola eller hur stor andel behöriga lärare som jobbar på skolan. 

Men redan innan den här absurda situationen, som väntas åtgärdas snabbt, var friskolornas sekretess ett problem, skriver Nyberg.

”Journalistförbundet har under lång tid kritiserat bristen på insyn i friskolorna. Vi har upprepade gånger pekat på det faktum att privatiseringen av skolor och andra offentliga verksamheter gör att insynen i verksamheterna kraftigt begränsas. (...). På utbildningsminister Anna Ekströms bord ligger redan ett färdigt lagförslag med titeln 'Offentlighetsprincipen ska gälla i fristående skolor'. Hon fick ärva lagförslaget av sin företrädare Gustav Fridolin och det är hög tid att hon nu dammar av det, och skickar en proposition till riksdagen. Allt annat vore orimligt.”

DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies