Gå direkt till textinnehållet

Omvärlden tappar 1,3 miljoner i Sidastöd

Omvärldens chefredaktör Erik Larsson uppmanar nu andra medier att granska biståndet, eftersom Omvärldens nya budget medför stora nedskärningar i den redaktionella verksamheten.

För två veckor sedan kom beskedet att regeringen beslutat att biståndsmyndigheten Sida ska minska stödet till information och kommunikation om bistånd i Sverige från 155 miljoner kronor till 20 miljoner kronor. Det påverkar flera tidningar, bland dem Arbetet Global, Arbetsvärlden, Sveriges Natur och Sidas egen tidning Omvärlden.

Det står nu klart att Omvärldens intäkter minskar med drygt 30 procent på grund av det slopade stödet: från 4,3 miljoner kronor till 3,0 miljoner kronor per år.

– Det betyder färre artiklar, färre granskningar och färre poddar, säger chefredaktören Erik Larsson.

Fem tjänster varav fyra deltidstjänster berörs på redaktionen, men på vilket sätt är inte klart. Samtidigt kommer färre uppdrag att kunna läggas ut på frilansar.

– Det är inte bara vi som drabbas, utan också andra tidningar som bevakar biståndet, och det är extra olyckligt just nu eftersom det samtidigt sker en historisk omdaning av biståndet. Det är ett demokratiskt problem att färre granskar hur färre som granskar hur biståndet som uppgår till 56 miljarder kronor årligen kommer att användas. Jag vill uppmana andra medier att ta vid. Jag har inte sett så många som bevakar och granskar biståndet i dagspressen, men det är dags nu, säger Erik Larsson.

Tror du att stödet kommer tillbaka vid ett regeringsskifte?
– Det är Moderaterna och Sverigedemokraterna som har varit drivande i att minska biståndet, så det är klart att med en annan regeringskonstellation skulle detta sannolikt ha hanterats på ett annat sätt. Det finns partipolitiska skillnader, men om stödet kommer tillbaka med en annan regering är omöjligt att spekulera i.

Fler videos
Fler avsnitt