Gå direkt till textinnehållet

Omorganisationen på Sveriges Television Risk för kändisflykt

Ovissheten på Aktuellt och Rapport består. Hur många medarbetare är kvar efter omorganisationen? Hur ska reportrarna kunna ha koll på sitt material i framtiden? Hur många tunga namn väljer att lämna SVT-skutan?

Ovissheten på Aktuellt och Rapport består. Hur många medarbetare är kvar efter omorganisationen? Hur ska reportrarna kunna ha koll på sitt material i framtiden? Hur många tunga namn väljer att lämna SVT-skutan?

Ovissheten på Aktuellt och Rapport består. Hur många medarbetare är kvar efter omorganisationen? Hur ska reportrarna kunna ha koll på sitt material i framtiden? Hur många tunga namn väljer att lämna SVT-skutan?

Förslaget om den nya nyhetsorganisationen på Sveriges Television väcker många frågor.

Annons Annons

Ett stort orosmoln bland reportrarna är hur de i framtiden ska kunna behålla kontrollen över sina intervjuer och reportage och därmed också sin trovärdighet. De kommer att jobba åt en stor nyhetsdesk och det blir sedan upp till varje redaktion att plocka bland godbitarna.

Risken finns att de färdiga inslagen klipps och förändras på ett sätt som inte var ursprungstanken och som kanske sätter reportern i knipa. Ungefär på samma sätt som SVT-reportrar ute i landet i dag kan uppleva när deras inslag, ofta hårt bantade, hamnar i Rapport.

– När SVT24 startade diskuterades till och med om Rapport och Aktuellt skulle gå så långt att de skulle lämna sitt råmaterial till SVT24. Nu blev det inte så, säger Helena Nosti, journalistklubbens ordförande som sitter med i SVT-styrelsen.

– Redan i dag lämnas färdiga inslag till SVT24 som klipps ner och bearbetas. Men det har hittills varit få protester. Inte många har sett resultatet eftersom kanalen har så få tittare. Det blir nog annorlunda den dag när SVT24 når ut till alla.

En annan synpunkt på omorganisationen är att det finns en uppenbar risk att folk med stora egon lämnar SVT. Både Rapport och Aktuellt har medarbetare som köpts över från andra medier och som vill synas och höras i rutan. I framtiden kommer det mest bli SVT24-folk som framträder.

Det kom inga klara besked när utredningen lades fram för första gången för SVTs styrelse i förra veckan av enmansutredaren Ingvar Bengtsson, chef för Nyheter och Sport.

Styrelsen, som beställt utredningen, har många detaljfrågor som ska besvaras vid nästa styrelsemöte i slutet av oktober.

Beslut om organisationen väntas vid årsskiftet och den beräknas vara igång tidigast hösten 2000.

Förslaget har inte presenterats i sin helhet för medarbetarna och hur många av de runt 230 anställda på Rapport och Aktuellt som placeras om är ännu så länge hemligt.

– Det är onödigt att redan nu gå ut med några siffror eftersom de kan komma att ändras, säger Helena Nosti.

Det som nu kommit fram om den nya organisationen, och som Journalisten berättade i nr 22, är att bemanningen på Rapport och Aktuellt minskas kraftigt.

De allra flesta medarbetarna flyttas över till en central och stark nyhetsdesk som ska producera nyheter till Rapport, Aktuellt och SVT24. Centraldesken ska också ha nära kontakt med Sporten, ABC, Finska redaktionen och Text-TV. Ingen redaktion ska längre kunna ha en ”egen” nyhet som inte är känd av centraldesken.

Nyhetsarbetet ska samordnas så att flera team från olika redaktioner inte alltid ska behöva bevaka samma händelse.

Det blir fler researchers, färre chefer och färre utrikeskorrar till förmån för stringers som är billigare.

Enligt förslaget blir Rapport 19.30 precis som nu dagens stora nyhetssändning och Aktuellt 21.00 nyhetsprogrammet med mer analys, medan SVT24 tar över de andra redaktionernas kortsändningar och kör löpande nyheter dygnet runt.

– Det är inte lätt att i dag se hur förslaget slår. Nästa styrelsemöte, som blir en hel dag, ska ägnas åt analys och konsekvenser, säger Helena Nosti.

Hon är inte orolig för att medarbetare ska behöva sägas upp. Däremot blir det färre vikarier och medarbetare som är utlånade från en redaktion till en annan kommer förmodligen inte att ersättas. Men vanliga tjänstledigheter, som studie- och föräldraledigheter, ska ersättas som vanligt.

– Vi har ett gammalt löfte från Sam Nilsson att ingen ska sägas upp, säger Helena Nosti. Men vi vet ju inte hur Lars Weiss ser på saken.

Samtidigt konstaterar hon att SVT lider brist på yngre medarbetare. Bara 25 procent av de anställda är under 40 år.

En förutsättning för den centrala nyhetsdesken är att den digitala tekniken införs. På sikt kommer den att spara pengar, tekniken kräver färre folk och olika yrken kommer att smälta samman, medan den kortsiktigt kostar. I år drar Nyheter och Sport över budgeten med 12,5 miljoner kronor. Nästa år blir det ännu mer och då ska man dessutom investera i tekniken som totalt beräknas kosta 100 miljoner kronor.

Men SVT24 är inte bara en nyhetskanal. Den har också blivit en utbildningsplats för övriga redaktioner. Det är därför tittarna ibland känner igen reportrar från Aktuellt, Rapport och ABC i SVT24. De praktiserar där en tid för att lära sig framtidens nya teknik.

Fler avsnitt
Fler videos