Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
6 september, 2022
KULTURSAMTALET När Ola Sigvardsson för boken Äventyr i etikbranschen såg tillbaka på sina tio år som PO/MO blev han överraskad av grovheten i de värsta publiceringarna.
– De är i en klass för sig och inte särskilt många, men där finns en brutalitet gentemot de granskade som förvånade mig när jag gick tillbaka, säger Ola Sigvardsson.
Ett exempel är den företagsledare som för ett antal år sedan granskades i tidningen Chefs cheftest.
– Det var vad jag menar var ett rent karaktärsmord, med mycket allvarliga påståenden, och som inte egentligen går att försvara sig mot.
Andra grova övertramp begicks under Metoo. Ola Sigvardsson menar att ett antal publiceringar skadade Metoorörelsen mer än de tjänade den, eftersom fokus flyttades från strukturer till enskilda personer. Sedan dess har medierna lärt sig ha mer is i magen, anser han.
– Nivån för vad som anses rimligt att publicera om enskilda har återgått till den situation som rådde innan Metoo. Det visar att lärdom har skett.
I boken återvänder Sigvardsson till ett antal uppmärksammade fall han hanterat, men sätter också in medieetiken i ett historiskt perspektiv – och blickar framåt. Att allt fler sajter och poddplattformar väljer att frivilligt ansluta sig till systemet är positivt, betonar han. Inte minst eftersom den oreglerade delen av internet, där etiskt ansvar ofta saknas, gör att mycket står på spel just nu.
– Dels finns de som systematiskt väljer att strunta i etiska övervägningar, [Patrik Sjöbergs pedofiljägarsajt] Dumpen är ett sådant exempel. Dels riskerar det systematiska näthatet mot människor på den offentliga arenan att mala ner det demokratiska samtalet. Risken är att de som ansvarar för vår lagstiftning vill begränsa den yttrande- och tryckfrihet som varit så viktig för att bygga det land vi har.
Det bästa motmedlet är att hålla fast vid och försöka utvidga ett etiskt förhållningssätt, menar han.
Kändisar borde MO-anmäla oftare, är en annan slutsats i boken. Under Ola Sigvardssons tio år som PO/MO anmälde bara tio kändisar – kungafamiljen inte medräknad – publiceringar. Samtliga tidningar fälldes. Den låga anmälningsgraden kan bero på trötthet över mängden som skrivs, eller att man lever i symbios med tidningarna; all uppmärksamhet är av godo.
– En tredje faktor tror jag är att många kändisar kan vara oroliga för att bli utpekade som att ha ömma tår, sakna humor. Risken att bli betecknad som humorlös i offentligheten kan avskräcka. Men de borde anmäla, för det är många kränkningar, ofta på ett sätt som inte är rimligt, säger Ola Sigvardsson.
FOTO: Tor Johnsson
2 december, 2022 |
Dramatikern och regissören Viktor Tjernelds pjäs Spegelmannen handlar om den fabricerande ex-journalisten Claas Relotius. ”Men djupast sett är det en berättelse om manipulation och källkritik”, säger Viktor Tjerneld.
FOTO: Agaton Ström/Albert Bonniers Förlag
6 oktober, 2022 |
Svenska Dagbladets USA-korrespondent Malin Ekman skrev på sin debutbok i sex år. ”När andra har varit ute och ätit brunch har jag suttit och skrivit.”
FOTO: Caroline Andersson Renaud
7 mars, 2022 |
Anna Lindh använde sig av journalister för att få ett intellektuellt motstånd. Det menar Eva Franchell, aktuell med en tegelstensbiografi om den mördade vännen och ministern. ”Hon ville inte ha så mycket ja-sägare omkring sig.”
FOTO: Lars Dareberg
3 februari, 2022 |
Emma Leijnses nya bok om den segregerade svenska skolan har fått stor uppmärksamhet. ”Det som är praktiskt möjligt och politiskt möjligt är helt olika saker”, säger hon.
FOTO: Jonas Eng
22 november, 2021 |
Musikjournalisten Anders Tengner har hört många historier och skrönor från popbandens turnéer under åren. Nu kommer boken Turnéliv där han intervjuat 1960-, 70- och 80-talets artister om vad som hände bakom kulisserna.
FOTO: Jonas Eng
3 november, 2021 |
Efter världssuccén med Millenniumböckerna har David Lagercrantz i den nya boken Obscuritas fått gå loss i fantasin och skapat en egen värld där hjältarna ligger närmre honom själv i trasighet och depressivitet.
FOTO: Privat
25 oktober, 2021 |
En liten låda på en hylla i National Archives i USA och en stor portion nyfikenhet hos Christoph Andersson blev början till ett journalistiskt gräv om svenska kvinnor som gifte sig med tyska SS-män med uppgiften att föda ariska barn till Adolf Hitlers rike.
FOTO: Privat
30 september, 2021 |
Under flera år har Maria Hagström och Martina Holmberg rest runt i världen och gjort reportage om kvinnors livssituation. Nu kommer boken och utställningen ”In a WoMANs world”.
FOTO: Atlas förlag
24 september, 2021 |
De har båda prisats för artiklar om hemtjänstfusk. Nu kommer Mira Klingberg Hjorts och Karl Martinssons bok Hemtjänstmaffian.
FOTO: Eva Lindblad
3 september, 2021 |
De kvinnliga journalisterna på Kvällsbladet är i minoritet, cheferna är män och manliga reportrar sitter gärna på krogen på arbetstid. Annika Danielson och Gunilla Boëthius skildrar livet på en kvällstidning på 1970-talet i romanen "Upproret i Klara".
Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.
och Amanda Romare är nya skribenter på SvD Kultur.
blir sajtchef på Svenska Dagbladet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 0 kommentarer på sidan.
Kommentera