Gå direkt till textinnehållet

Offentliganställda vågar inte tala med medier

Fyra av tio anställda inom stat, kommun och landsting i Västernorrland vågar inte kritisera sin arbetsplats eller berätta öppet om missförhållanden. En av tio har drabbats av repressalier när de gjort det. Det visar en undersökning som P4 Västernorrland gjort tillsammans med Sundsvalls Tidning, Örnsköldsviks Allehanda och Tidningen Ångermanland.

Medieföretagen skickade ut en enkät till 500 offentliganställda i Västernorrland.

76 procent svarade att de i första hand skulle gå till sin närmaste chef för att berätta om missförhållandena, 13 procent skulle gå till ett arbetsplatsombud och en procent skulle gå till media först, enligt sverigesradio.se.

Drygt 40 procent svarade att de inte skulle våga vända sig till medier med sin kritik.

Kommunanställda är mer rädda än landstingsanställda att öppet kritisera och allra räddast enligt enkäten är man i Örnsköldsvik och Timrå. I Timrå säger över hälften, 54 procent, att de inte skulle våga kritisera sin arbetsplats i medier.

Undersökningen visar att åtta procent har utsatts för repressalier när de kritiserat verksamheten. Värst är det i Kramfors där arton procent svarade att de utsatts för repressalier till exempel att man förlorat jobbet eller fått en sämre relation till chefen.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos