Gå direkt till textinnehållet

”Ni mediechefer har stort ansvar för arvodena”

Expressens Thomas Mattsson värnar om rimliga villkor för frilansar. Men villkoren för de som tar uppdrag för Expressens olika magasin har försämrats de senaste åren. Det skriver Gert Lundstedt och Jonas Nordling i en debattartikel. 

I sin söndagskrönika den 25 februari skrev Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att det var en välkommen markering för upphovsrätten att Bonnier Broadcasting stämt den utpekade huvudmannen för piratsajten Swefilmer. Han skrev också om vikten av rimliga villkor för frilansjournalister.

I ett debattinlägg på Journalisten välkomnar Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling att Mattsson värnar om frilansars villkor. Men kritiserar Expressen för att själv inte verka för sådana:

Expressen bedriver sin magasinsverksamhet genom bolaget Bonnier News Lifestyle. För de många frilansar som arbetar för Expressen Magasin har det de senaste åren inneburit många försämringar. Både vad gäller upphovsrätten, men även när det kommer till arvoden. Att exempelvis sälja en artikel till Expressen Magasin kan lika gärna innebära att den går i DN och det för samma arvode som för en publicering, eller i många fall till och med lägre arvoden än det för några år sedan. Det är inte hållbart​, skriver Lundstedt och Nordling.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos