Gå direkt till textinnehållet

Mediebilden av myndigheterna ska granskas

I två parallella studier kommer forskare vid JMG i Göteborg att undersöka svenskarnas förtroende för myndigheter inblandade i corona-bekämpningen, och hur medierna rapporterar om dem. 

Bara en dryg månad efter att svenska medier började rapportera intensivt om coronapandemin har forskare vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation i Göteborg två studier på gång. MSB är anslagsgivare till båda undersökningarna, som därför delvis kan och ska samköras, berättar JMG-docenten Marina Ghersetti. 

En av studierna är en stor enkät som ingår i ett redan pågående stort forskningsprojekt om kriskommunikation och förtroende för myndigheter och medier. JMG-forskarna kommer att göra en panelstudie med ett stort antal svenskar, där samma personer kommer att få svara på coronarelaterad frågor vid flera olika tillfällen under våren och sommaren 2020.

– Frågorna handlar både om medborgarnas förtroende för myndigheternas förmåga att hantera smittan, och deras information. Vi kommer också att fråga var medborgarna söker information om corona och vilka åtgärder man vidtagit.

Annons Annons

– Det viktigaste handlar om att fånga upp förtroendet för myndigheternas krishantering.

I den andra undersökningen ska JMG-forskarna analysera medierapporteringen som sker parallellt med att den första studien genomförs.

– Vi kommer titta på vad medierna rapporterar om corona strax före och under tiden som enkätundersökningarna ligger ute. Kan vi se skillnader i mediernas rapportering som överensstämmer med förändringarna vi kan spåra i den allmänna opinionen?

– Vi kommer inte att kunna peka på några orsakssamband, men vi vill dels se om det finns några samband mellan kunskapsfrågor om corona och medierapporteringen, dels om vi kan se tendenser till att innehållet i medierna avspeglas i den allmänna opinionen, säger Marina Ghersetti.

Vad kommer medieanalysen att titta på mer specifikt?
– Vi kommer att titta särskilt på vilka myndigheter som är ute i medierna, vad de uttalar sig om och hur de framställs, om de får tala oemotsagt, om det uttrycks kritik mot myndigheterna, förtroende eller misstro gentemot dem.

Fler avsnitt
Fler videos