Gå direkt till textinnehållet

Lisa Lindström: ”Det har krävts mycket av VD under lång tid”

Utbildningsradions styrelseordförande Lisa Lindström berättar i en intervju med Journalisten om VD Christel Tholse Willers plötsliga avhopp.

På måndagen lämnade Utbildningsradions VD Christel Tholse Willers sitt uppdrag med omedelbar verkan, efter omfattande och långvarig kritik mot den omorganisation som pågått på UR sedan våren 2016. Journalisten träffade URs styrelseordförande Lisa Lindström direkt efter informationsmötet med personalen på måndagseftermiddagen.

Kan du förklara varför Christel Tholse Willers slutade?
– Hon har jobbat här i två och ett halvt år och jobbat med förändring i princip hela tiden. Och det är en ganska tuff roll. Hon känner att hon är klar och vill lämna över till någon annan. När man känner sig klar, då är det bättre att vi tar en tillförordnad VD till dess att vi har rekryterat en ny.

Men var hon klar? Omorganisationen pågår ju fortfarande.
– Vi i styrelsen har haft fullt förtroende för Christel hela vägen och ända fram till nu. Så jag tänker att det finns två olika delar i det: vad vi har sett, och vad hon känner. Känner hon sig klar har vi full respekt för det. Det finns inget ja eller nej-svar på den frågan.

När fick du beskedet att hon ville sluta?
– Alldeles nyligen.

Förra veckan?
– Ja.

Vad tänkte du då?
– Jag tänkte att jag ville respektera hennes beslut. Jag tycker att Christel är en klok ledare. Hon gör inget överilat. Har hon landat i att det är där hon står då har hon tänkt igenom det.

Att hon slutar, är det kopplat till den kritik som har funnits mot omorganisationen?
– Inte direkt kopplat. Utan det här är en del av många olika delar. Kritiken är en del i att driva förändringsarbete. Jag tänker att det har krävts mycket av henne under hela tiden.

Har hon förklarat för dig om det var någon enskild händelse som fick henne att fatta beslutet att sluta?
– Nej. Ingen särskild händelse. Min uppfattning är att det handlar om den sammantagna situationen. Jag tycker att det är djupt mänskligt. Jag tycker att det går att förstå.

Två veckor efter att det har framkommit att UR har brutit mot lagen om offentlig upphandling, en och en halv vecka efter att man presenterat ett nytt åtgärdspaket, så avgår VD plötsligt, samtidigt som bolaget är mitt inne i ett viktigt förändringsarbete. Det får en del att höja på ögonbrynen, du förstår det?
– Det förstår jag. Men hon är inte ensam om att leda det arbetet. Det är en ledningsgrupp som jag har stort förtroende för, och det är den gruppen som driver det här förändringsarbetet. Utifrån styrelsens perspektiv så tar vi all kritik och allt som framkommer på djupaste allvar.

Vad letar ni efter hos en ny VD?
– Det är väldigt tidigt att säga. Vi kommer att formulera den briefen under veckan. Det här sker precis som du säger mitt under ett förändringsarbete, så tror jag att det är klokt att det är en person som vill vidareutveckla det förändringsarbetet. Jag tror att det fortsatt är en förändringsledare, och i övrigt så vill vi lyssna in vad ledningen säger, vad organisationen säger och samla in det med vår styrelsebedömning och få ihop en bra bild av vad vi letar efter. Det här är min andra rekrytering, så jag har ju gjort en sådan inventering en gång.

Så du har några namn redan?
– Jag har inga namn, jag menar att jag vet hur processen ska gå till.

Är det då bättre att ta någon inifrån huset som har varit med i omvandlingsprocessen?
– Jag kan inte svara på om det ska vara en extern eller en intern person över huvud taget. Jag tänker att det här ska vara en öppen rekryteringsprocess och att det kan finnas interna kandidater, och att det kan finnas externa kandidater. Jag har ingen stark tanke om något just nu.

Är det inte ett misslyckande att man, mitt i en process med ett stort omorganisationsarbete, måste gå in och hitta en ny VD?
– Jag ser ju inte riktigt på världen så svartvitt. Det är tråkigt att Christel lämnar mitt i ett arbete som befinner sig i en viktig fas. Men som jag sa tidigare, så är det ett team som leder det här arbetet, och jag har tilltro till att det teamet kan fortsätta att leda och driva. Jag önskar att man inte tappar fart, jag önskar att man fortsätter att implementera de korrigeringarna i förändringsarbetet som man diskuterat, och jag önskar att man lyssnar om det behövs göras fler korrigeringar. Det är ingenting som ska avstanna nu. Därför ser jag inte det som att det här är ett misslyckande, utan det här är en del på vägen som vi i styrelsen behöver hantera.

Vad säger du om kritiken mot omorganisationen som har kommit inifrån organisationen? Är det inte oroväckande att det är så många som är så arga?
– Jag tycker att det är bra att kritiken kommer fram. Det är oundvikligt att det kommer kritik. Det är jättesvårt att göra rätt första gången, när man implementerar ett sådant här förändringsarbete. Det är klart att det hade varit jättebra om allt gick som tåget, men i de transformationer jag har sett i olika bolag så är inte allt en rät linje. Det är lite av karaktären av transformationen av i dag – man gör ett häv och sen måste man lyssna in.

– Det får inte bli svartvitt. Det får inte bli det ena eller det andra. Det finns fantastisk kompetens i det här bolaget. Styrelsens önskan är att ta vara på den, att se till att Utbildningsradion fortsätter att göra fantastiskt innehåll och tar med det in i en värld där publiken har ett lite annat användande. Jag vill ha mer, inte annat, utan ännu mer relevans.

Fler avsnitt