Gå direkt till textinnehållet

Lagändring föreslås efter Truedsons 5 000 kronors-CD

Efter att journalisten Lars Truedson fått rätt mot Södertörns tingsrätt som krävde 5 000 kronor i avgift för en CD-skiva som innehöll ett förundersökningsprotokoll, föreslås nu en lagändring. Orsaken är problem med överklagandena.

I en departementspromemoria tillställd justitieminister Morgan Johansson (S) föreslås en lagändring som innebär att överklaganden rörande avgifter för digitala kopior av allmänna handlingar ska gå till Skatteverket i stället för som i dag Domstolsverket.

Journalisten har tidigare berättat om de komplicerade turerna när produktionsbolaget Tredje Statsmaktens VD Lars Truedson 2010 begärde ut förundersökningsprotokollet rörande före detta polischefen Göran Lindbergs sexbrott. Protokollet levererades på en CD-skiva. För detta tog tingsrätten ut en avgift om 4 840 kronor. Tredje Statsmakten betalade, men bestred summan som de tyckte var för stor för en enda CD-skiva.

Tingsrätten hänvisade till avgiftsförordningen och rekommendationer från Domstolsverket, som gör gällande att man kan ta ut en avgift för digitala kopior som om de vore papperskopior. Enligt avgiftsförordningen får man ta ut två kronor per papperskopia.

Annons Annons

Det visade sig då att det inte finns någonstans att överklaga beslut om avgifter för digitala kopior. När det gäller papperskopior är det Skatteverket man vänder sig till, men genom en miss hade digitala kopior glömts bort i lagtexten.

Tredje Statsmakten tvingades överklaga beslut att avvisa överklaganden, och beslut om att inte meddela prövningstillstånd, i flera turer och upp till Högsta förvaltningsdomstolen. Efter tre års överklaganden konstaterades att det var Domstolsverket som Tredje Statsmakten skulle överklaga till, och när frågan slutligen prövades där vann Lars Truedson och Tredje Statsmakten och fick tillbaka pengarna. 5 000 kronor för en CD-skiva var en för stor kostnad.

Enligt Domstolsverket är det mindre lämpligt med en ordning som innebär att Domstolsverket överprövar beslut som är fattade i enlighet med den riktlinje Domstolsverket själv har tagit fram. I fallet med domstolarna kan Domstolsverkets avgörande med anledning av ett överklagat avgiftsbeslut dessutom överklagas hos allmän förvaltningsdomstol, medan Skatteverket är sista instans för överklagande av beslut om avgift för papperskopior.

I departementspromemorian föreslås nu alltså att överklaganden rörande avgifter för digitala kopior ska göras till Skatteverket, precis som för papperskopior.

– Det kändes konstigt att Domstolsverket prövade mål där besluten baserades på verkets riktlinjer. Bättre med Skatteverket, även om det också verkar märkligt. Varför inte förvaltningsdomstol helt enkelt, tänker en lekman? säger Lars Truedson till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos