Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
7 februari, 2017
FOTO: Privat
Samtal med
Han ser kulturjournalistikens krympande roll i opinionsbildningen och hur extremhögern tagit delar av det offentliga samtalet som gisslan. Därför startar Stefan Bergmark magasinet Opulens som satsar på öppen webb.
Ett nytt svenskt kultur- och samhällsmagasin på nätet. Den idén fick alltså frilansjournalisten Stefan Bergmark och hans samarbetspartners. För tre veckor sedan lades en blogg upp, där projektet skulle få växa och de kunde presentera artiklar och ämnen som magasinet skulle handla om. Responsen blev så stark att Opulens startades omgående, trots att tanken var att dra igång lagom till bokmässan hösten 2017.
Återkommande frilansskribenter blir bland annat Melker Garay, Karolina Bergström, Kristian Lundberg, Amra Bajric, Mattias Svensson, Carolina Thelin, Clemens Altgård, Ida Thunström och Crister Enander. Redaktör och ansvarig utgivare är Stefan Bergmark själv.
– Vem hade trott för 15 år sedan att ledarskribenter, näst efter katter, skulle bli det mest klickdragande vi har? Kulturjournalistiken är starkt opinionsbildande men i dagstidningsvärlden har många ändå dragit ned på den. Så vi ville göra ett magasin på nätet. Den andra anledningen till att Opulens behövs är hur man ser att extremhögerns dagordning mer eller mindre tagit delar av det offentliga samtalet som gisslan. Opulens är en reaktion mot att detta lett till en stor del av debatten landar i diskussioner om invandring och etnicitet, vi menar att det finns andra aspeker att diskutera kring samhällsproblemen, säger Stefan Bergmark.
Blir Opulens ditt heltidsjobb?
– Inkomstmässigt är det inte heltid men i tid blir det så. Nu kör vi så här fram till midsommar och sen utvärderar vi.
Sajten ska uppdateras dagligen med flera artiklar på en öppen webb. Det kommer inte finnas några betalväggar eller prenumeranter till att börja med.
– Inget material ska vara låst. Förutom opinion har vi traditionella ämnen som scen, film, litteratur, konst och en lite mer annorlunda vinjett som handlar om existentiella och andliga frågor. Jag har sett hur det går för andra kulturmagasin som satsat på låst material där många försvinner.
Vart kommer pengarna från?
– Det är ett bolag som heter MBG International som står för startkapitalet. Sen satsar vi såklart på annonsering så småningom.
FOTO: Privat
7 april, 2021 |
Frilansjournalisten Ulrika Flodin Furås har tilldelats Olle Engkvists stipendium om 37 000 kronor för att researcha kvinnorna i stadsodlingens historia.
FOTO: Oksana Yushko
6 april, 2021 |
Den ryska protestvågen 2021 vänder åter världens blickar mot den svårgripbara auktoritära stormakten. Med nya boken Sammetsdiktaturen vill Anna-Lena Laurén ge en mer komplex bild av vad Ryssland är för ett land.
FOTO: Bauer Media
6 april, 2021 |
Vid sidan av sitt arbete som nyhetsredaktör och presentatör på Mix Megapol producerar Emilie Olsson en av Sveriges största poddar, Älskade psykopat, som på kort tid blivit en av Sveriges största.
FOTO: Sara Mac Key
31 mars, 2021 |
I en uppmärksammad text på DN Kultur skriver författaren och skribenten Bengt Ohlsson om brunsmetningen av opinionsbildare, och som han själv blev varnad för när han övervägde att börja skriva för Bulletin. Vi bad honom förklara lite närmare hur han ser på ett av samtidens problem för kåren.
FOTO: Tor Johnsson
23 mars, 2021 |
Johar Bendjelloul lämnar Dagens Nyheter för att återvända till moderskeppet: public service. Närmare bestämt SR Ekot.
FOTO: Tor Johnsson
23 februari, 2021 |
Sydsvenskans tv-cirkelgrupp om SVTs dramaserie Tunna blå linjen har cirka 3 000 medlemmar på Facebook. Den senaste veckan har det startats 53 nya trådar i gruppen, som diskuterar handlingen och huvudpersonerna i serien.
FOTO: Jeppe Gustafsson
22 februari, 2021 |
Under sitt yrkesliv har pressfotografen och föreläsaren Mia Karlsvärd funderat allt mer på hur hon kan hjälpa allmänheten till bättre kunskaper om upphovsrätt och etik. Nu finns boken om lilla Fokus som fotograferar ute, och den går som smör på landets bibliotek.
är ny redaktör för Anhörigas Riksförbunds medlemstidning Vi Anhöriga.
Jönköpings universitet, har fått ett stipendium för forskning i journalistik.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies