Gå direkt till textinnehållet

Kulturflaggskeppet till Malmö

Det blir Malmö och SVT Syd som får huvudansvar för det rikstäckande kulturprogram som lanserats som Sveriges Televisions nya kulturella flaggskepp.

Det blir Malmö och SVT Syd som får huvudansvar för det rikstäckande kulturprogram som lanserats som Sveriges Televisions nya kulturella flaggskepp.

Tanken på ett rikstäckande kulturprogram, med kulturkorrespondenter på elva orter, fördes fram i samband med att SVT anklagades för att montera ned produktionen av allmän-TV ute i landet. Det ingick som ett av verkställande ledningens nyårslöften för 2004.

Programmet har dock blivit kraftigt försenat och omdiskuterat, efter tvister om resurser, inriktning och projektledning. Sedan projektledaren Eva Sandelin hoppat av programmet, i protest mot att förutsättningarna ändrats, togs beslutet att flytta programmet från SVT Sundsvall och lägga det i antingen Stockholm eller Malmö.

Annons Annons

I dag meddelade SVTs genrekulturchef Ozan Sunar att det blir SVT Syd som får ta hand om programmet. SVT står, enligt Ozan Sunar fast vid ursprungsidén att skapa en rikstäckande kulturbevakning med elva kulturreportrar placerade på olika orter i landet – även om huvudorten blir en annan än den tänkta. Programmet ska sändas en gång i veckan, med preliminärt 30 minuters sändningstid.

– Vi har ett byggt ett kompetensområde inom kultur via bland annat Bildjournalen, Musikbyrån och 24 Nöje, och det stora nationella uppdraget befäster ytterligare kulturdelen i vår utbudsprofil, säger Carina Brorman, enhetschef för SVT Syd i ett pressmeddelande.

De elva kulturreportrarna som SVT tillsätter över hela landet kommer att

ingå i redaktionen för programmet.

– Vår ambition är att göra ett program som på ett lustfyllt sätt speglar människor, händelser och fenomen inom kulturlivet i hela Sverige, säger Mikael Sterner programchef för kultur i SVT Syd.

Programmet kommer inte att hinna göras klart i år, vilket gör att ledningens nyårslöfte spricker. Istället räknar SVT Syd med premiär i januari 2005. Projektledare för programmet blir Johan Tiséus.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos