Gå direkt till textinnehållet

Krönikör om egna tidningens frilansar: ”Karriärskåta ynkryggar”

I en artikel på Kulturmagasinet Opulens anklagar krönikören Melker Garay frilansmedarbetare som vill att deras artiklar ska raderas ur Opulens arkiv för att ägna sig åt ”rövslickeri av värsta sort”.

Garay syftar på skribenter som vill att tidigare publicerade artiklar i Opulens inte ska synas när man googlar deras namn. Journalisten ringde upp Opulens chefredaktör Stefan Bergmark.

Det är hård ton i krönikan: Opulensskribenter kallas ”rövslickare” och karriärskåta ynkryggar. Står du som chefredaktör bakom det här?
– I sak har han rätt, vi ändrar inte i arkiven. En artikel i arkivet är tidningens historia. Sedan kan det finnas särskilda fall, det kan ju finnas möjlighet att gömma bakom betalvägg, och om folk hotas till liv och lem är det en helt annan femma.

– Men det här rör sig om folk som söker jobb och vill dölja sig på Google ranking, det är något som hänt i år i takt med att Opulens har växt. Öppna arkiv och stora arkiv hamnar högt på rankingen. Och det kan ha gått några år och man kan ha ändrat uppfattning om något. Det var det Melker gick i taket över.

Annons Annons

Men det är hårda ord mot era egna skribenter?
– Tonen får krönikören stå för, jag hade inte självt uttryckt mig så. Vi måste tillåta olika temperament i tidningen också och är väl inte kända för att ha så där arga artiklar. Men i och med att ingen pekas ut tycker jag inte att det är något stort problem, säger Stefan Bergmark.

Tidningen Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell menar tvärtom att det skribenten gör är att ”misstänkliggöra och förolämpa samtliga Opulens skribenter i offentligheten på värsta tänkbara vis”.
– Nej, det står ju ganska klart att det handlar om folk som gör detta för karriärens skull. Man behöver inte ta åt sig om man nu inte känner att man tillhör den här gruppen ”karriärkåta ynkryggar”, eller vilket kraftuttryck han nu använde.

– Jag vill också betona att det inte varit någon konflikt med någon enskild skribent, det här är en generell fråga jag berättade för Melker om.

Vad betalar ni för frilansarvoden?
– Vi har låga arvoden. 1 250 för en krönika. Men det är ändå mer än jag fick för min senaste mediekolumn för en dagstidning: 750. Tio år innan fick jag 3 500.

Förtydligande: Melker Garay är en av Opulens ägare och grundare.

Fler avsnitt
Fler videos