Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot förbundets inkomstförsäkring

Journalistförbundets inkomstförsäkring gäller inte om man säger upp sig själv, vilket exempelvis Unionens inkomstförsäkring gör. Orsaken är att premien skulle bli mycket högre.

Journalistförbundets inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet i förbundet kan ge upp till 80 procent av lönen om man blir arbetslös och får a-kassa. Men bara om man blir uppsagd, inte om man säger upp sig själv.

För journalisten Peter (som egentligen heter något annat) ledde det till en inlåsningseffekt.

– Min arbetsgivare ville bli av med mig. Det var tydligt. Jag omplacerades till en tjänst jag absolut inte ville ha, med ett schema som inte fungerade alls med min familjesituation. De hoppades att jag skulle säga upp mig själv, berättar Peter för Journalisten.

Annons Annons

Eftersom Journalistförbundets inkomstförsäkring via Bliwa bara gäller när man blir uppsagd, hade Peter gått miste om en pengar om han slutat självmant.

– När jag förstod det visste jag inte hur jag skulle göra. De där pengarna betyder mycket när man är arbetslös. Jag mådde till slut så dåligt att jag blev sjukskriven.

Till slut löste sig situationen för Peter, han fick en uppgörelse med arbetsgivaren om avgångsvederlag och blev uppsagd.

– Men jag tycker att försäkringen borde gälla även när man säger upp sig själv. Jag vet att det finns fler journalister som hamnar i samma situation som jag, säger han.

De flesta fackliga inkomstförsäkringar fungerar på samma sätt som Journalistförbundets försäkring. Inom TCO är det bara de tre stora förbunden Unionen, Vision och Vårdförbundet som har inkomstförsäkringar som gäller även när man säger upp sig själv och får a-kassa.

– När Journalistförbundets inkomstförsäkring infördes 2008 var det inget fackförbund som hade en inkomstförsäkring som gällde när man sade upp sig själv, de har kommit senare. Det fanns helt enkelt inte med i diskussionen, utan syftet var att skydda inkomsten för medlemmar som blir uppsagda, säger Journalistförbundets kanslichef Eva-Maria Kollberg.

Det finns journalistklubbar som menar att arbetsgivare satt i system att försöka förmå anställda att säga upp sig själva, genom bland annat omplaceringar. Vore det inte bra om inkomstförsäkringen täckte dem?
– I första hand hoppas man ju att klubbarna kan agera för att förhindra det, men när inte det går vore det förstås bra om de kunde omfattas av inkomstförsäkringen. Tyvärr skulle försäkringen bli väldigt mycket dyrare och premien skulle behöva höjas kraftigt, så det har inte varit aktuellt.

Hur mycket dyrare skulle den bli?
– Det vet vi inte exakt eftersom ingen har räknat på det. I de samtal vi har haft med Bliwa framkommer att det skulle bli en kraftig höjning av premien. Vi ska göra en översyn av våra försäkringar i år, så vi kommer att titta på den här frågan.

Det framgår inte på Journalistförbundets sajt att försäkringen inte gäller om man säger upp sig. Borde inte det stå?
– Jo, det borde det. Det ska vi se till.

 

Fakta

Journalistförbundets inkomstförsäkring

Arbetslöshetsersättningen från a-kassan är 80 procent av månadslönen, med ett tak på 33 000 kronor (taket är tillfälligt höjd under coronakrisen och fram till den 31 december 2022).

Genom Journalistförbundets inkomstförsäkring höjs taket från 33 000 kronor till 60 000 kronor i månaden i 100 ersättningsdagar. Genom en tilläggsförsäkring kan man få utfyllnad i ytterligare 120 ersättningsdagar. För att få ersättning från inkomstförsäkringen måste man ansöka hos Bliwa.

Premien för inkomstförsäkringen är i dag 65 kronor i månaden för de medlemmar som tjänar över 33 000 kronor, och 15 kronor i månaden för de som tjänar mindre.

Den som säger upp sig själv får ett antal avstängningsdagar från a-kassan, i regel 45 dagar, då man inte får arbetslöshetsersättning. Har man haft ett ”giltigt skäl” för att sluta, till exempel att man inte fått lön eller att man blivit trakasserad, kan man slippa avstängning. Har man haft avstängningsdagar kan man heller inte få ersättning från Journalistförbundets inkomstförsäkring.

Fler avsnitt
Fler videos