Kritik efter personangrepp
på Warg i SR

25 november, 2013

GRN-beslut Tankesmedjan i P3 kritiseras men frias efter ett satirinslag om Gottfrid Svartholm Warg, en av fronfigurerna i Pirate Bay-rörelsen.

Inslaget som sändes i maj handlade bland annat om att Gottfrid Svartholm Warg stod åtalad för bedrägeri. Anmälaren var kritisk till att Warg pekades ut som skyldig, i stället för misstänkt för brott, samt att det uppgavs att han dömts för brott mot upphovsrätten, fast han i själva verket hade dömts för medhjälp till brott mot upphovsrätten.

Dessutom, ansåg anmälaren, att Gottfrid Svartholm Wargs namn och utseende hånades på ett grovt sätt och det nämndes ”en rad osmakligheter kring hur han skulle komma att behandlas i fängelser”.

Granskningsnämnden anser att trots att Tankesmedjans satiriska karaktär framgick tydligt i programmet så var uttalandena om Gottfrid Svartholm Warg så långtgående att de framstod som ett personangrepp, och att SR därför brast i förhållande till kravet på opartiskhet.

Nämnden anser dock, mot bakgrund av de vida ramar som enligt nämndens praxis ska gälla för satirinslag, att bristen inte var så allvarlig att den medförde att inslaget stred mot detta krav. Nämnden väljer därför att kritisera men fria inslaget.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies