Gå direkt till textinnehållet

Krisen på TT Få napp på budet

Nästa vecka börjar centrala förhandlingar om den nya organisationen på TT. Ledningen vill krympa bemanningen med 34 tjänster och har uppmanat de icke önskvärda att säga upp sig.

Nästa vecka börjar centrala förhandlingar om den nya organisationen på TT. Ledningen vill krympa bemanningen med 34 tjänster och har uppmanat de icke önskvärda att säga upp sig.

De lokala förhandlingarna har gått i stå.

– Konsult-VDn skyller på facket och att vi inte velat förhandla, säger klubbordförande Lars Larsson. Jag kallar inte det att förhandla när han vid varje tillfälle uttalat någon form av hot.

Annons Annons

De löntagarkonsulter som klubben anlitat kom i somras till slutsatsen att det borde räcka med ungefär hälften av de nedskärningar som ledningen föreslagit. De delade också klubbens uppfattning att TT borde lägga större tonvikt på att försöka öka intäkterna.

Lars Larsson och klubben vänder sig mot hur ledningen hanterat den ekonomiska krisen.

Den planerade personalminskningen har presenterats okänsligt och i en del fall oförskämt, tycker de. VDn sägs ha beskrivit medarbetare som inkompetenta, omotiverade och ointresserade, och de drabbade har inte erbjudits anständiga avgångsvederlag.

– Självklart har jag inte klistrat några sådana epitet på medarbetarna, säger VDn Göran E Larsson. Detta är en vantolkning av mitt yttrande att medarbetarna i den nya organisationen är kompetenta, motiverade och intresserade.

När det gäller intäkterna säger han att det finns ett antal mycket intressanta affärsprojekt på gång, men att han av konkurrensskäl inte kan gå ut och berätta om dem.

Tidigare i somras var beskedet att de som inte slutade frivilligt skulle bli sysslolösa och inte få några arbetsuppgifter.

Sedan dess har TT debatterats i massmedierna och olika personer har uttalat sitt stöd för TTs medarbetare och sina farhågor för nyhetsbyråns framtid.

– Jag tror att stödet från kollegor och andra har gjort viss nytta, säger Lars Larsson.

Nu har VDn backat och det senaste beskedet är att de oönskade som inte säger upp sig ska placeras i en resurspool men inte ingå i det dagliga nyhetsarbetet.

– TTs mål är att det ska finnas så få kvar som möjligt i poolen. En del kanske kan vikariera för medarbetare i den nya organisationen, säger Göran E Larsson. Blir det många kommer det inte att finnas journalistiska arbetsuppgifter till alla.

Klubbordföranden konstaterar att konsult-VD Göran E Larsson är ett redskap för ägarna. Och att TTs annars så pratglada ägare tiger.

– De hukar och vill inte svara på frågan om de skulle behandla sina egna journalister på samma vis, säger Lars Larsson.

Han vet redan svaret på frågan.

– Se hur de tidigare har gjort på DN, Expressen och GP. De har erbjudit generella avgångsvederlag på cirka två årslöner. TT har pengar, i form av en stor aktieportfölj.

Enligt uppgift har VDn fått 16 miljoner av styrelsen att fördela i avgångsvederlag. De pengarna lär inte räcka för att bli av med 30-talet medarbetare. När detta skrivs har få nappat på ledningens erbjudande som många uppfattar som snålt och kränkande.

Journalisten har talat med flera medarbetare som ombetts säga upp sig. En trotjänare berättar:

– Jag förstår att TT måste göra sig av med folk, men ledningen har inte gjort något för att stödja oss utan bara strött salt i såret.

Han berättar om den ovanligt nyhetstäta fredagen härom veckan med stor Volvoaffär, Bildts avgång och Lars Noréns avhopp. Inrikeschefen var väldigt nöjd med TTs insats och öste beröm över medarbetarna, flera av dem tillhörde den oönskade skara som inte platsar efter den 1 september.

– Från början hotade VDn med att de som var kvar då skulle ”sitta på en pinne i köket”. Det beskedet har senare ändrats. Sen återstår det att se om vi får några arbetsuppgifter. TT har fryst ut människor förr.

Lennart Nylund har jobbat på TT i närmare tio år men är sedan snart två år tillbaka tjänstledig för att jobba på Grävande journalister. Han är ytterligare en av dem som fått beskedet att han inte är önskvärd i TTs nya organisation. Han efterlyser ett publicistiskt ansvar i styrelsen.

– Den nationella nyhetsbyrån behövs, men jag tror att TT nu kommer att få svårt att klara den uppgiften. Dessvärre tycks räknenissarna ha tagit över, det sitter fler tidningsdirektörer än publicister i styrelsen.

Han har sett hur TT nedrustat under den senare halvan av 90-talet. Förfallet började redan när man lade ner verksredaktionen och den breda myndighetsbevakningen försvann.

– Detta journalistiska grundarbete görs inte längre. Ett av skälen till att tjänstemän på myndigheter inte är korrumperade är vår offentlighetsprincip och den journalistiska granskningen. Med de nya nerskärningarna blir det helt omöjligt för TT att sköta den sortens bevakning.

Han ser slakten på TT som ett hot mot demokratin.

– TT har spelat en central roll för nyhetsförmedlingen i Sverige. Nu kommer TT-journalisterna att få skriva av pressmeddelanden istället för att ta reda på saker själva. Något svängrum för grävande journalistik kommer inte att finnas. Det är inte roligt för dem som får gå, men det blir heller inte kul för dem som blir kvar.

Fler avsnitt
Fler videos