Gå direkt till textinnehållet

Klubbarna på SR och SVT går med på krisavtal

Delar av det centrala kollektivavtalet frångås i ett nytt tillfälligt bemanningsavtal – som medför att anställda kan omplaceras med kort varsel. Samtidigt som nyhetsläget är extremt fortsätter bolagen att lasa ut journalister.

Sent i fredags kväll tecknades ett bemanningsavtal mellan Sveriges Television och de lokala fackklubbarna. Ett liknande avtal tecknades på Sveriges Radio förra veckan.

Avtalet innebär att det centrala kollektivavtalet frångås när det gäller omplaceringar fram till den 31 maj på SVT och den 30 april på SR. Bland annat ska en medarbetare kunna omplaceras till en annan tjänst, eller till en annan ort, med mycket kort varsel. Vid en omplacering har journalistklubben på SVT bara 24 timmar på sig att förhandla, medan journalistklubben på SR helt har frånsagt sig rätten att förhandla omplaceringar.

Dessutom får arbetsgivaren rätt att tvångsutlägga kompensationsledighet som medarbetare har sparat ihop.

– Vi befinner oss i en situation där det behövs många journalister i nyhetsarbetet medan journalister som jobbar inom sport, kultur och delar av programverksamheten kan komma att sakna arbetsuppgifter. Arbetsgivaren behöver omplacera personal på ett sätt som vi aldrig varit med om tidigare, säger Hanna Nyberg, ordförande i journalistklubben på SVT.

Med det här avtalet frångår ni det centrala kollektivavtalet, och medarbetarna får försämrade möjligheter att planera sina liv. Hur försvarar ni det?
– Vi har haft en intern diskussion och vet att våra medlemmar vill hjälpa till. Det är ett avtal som gäller i ett väldigt speciellt läge och under åtta veckor. En omplacering ska föregås av förhandling och ska i första hand bygga på frivillighet, med hänsyn till om man har barn. Det blir ju värre för de som inte är med i facket – de kan omplaceras utan förhandling.

Men det kan innebära att en person i Malmö kan omplaceras till Luleå med en dags varsel?
– Ja, om personen i Malmö står utan arbetsuppgifter. Men om vi märker att arbetsgivaren missbrukar avtalet kan vi säga upp det. Vi kommer att följa detta varje vecka.

Samtidigt som nyhetsläget är intensivt fortsätter SVT att lasa ut journalister – det vill säga att vikarier får sluta innan de har arbetat i tolv månader och får förtur till tjänster enligt Lagen om anställningsskydd. 

– Vi genomförde en visstidskartläggning i början av förra veckan, och det visade sig att det finns nyckelpersoner i coronabevakningen, bland annat personer som håller i de hyllade chattarna som nu blir utlasade. Inte ens i ett sådant här nyhetsläge är man beredd att frångå las-karusellen. Det är vi mycket kritiska till, säger Hanna Nyberg.

Johan Lif, förhandlingschef på Journalistförbundet, räknar med att fler medieföretag kommer att vilja teckna lokala avtal på grund av coronakrisen.

– Det är fullt möjligt att teckna lokala avtal som frångår det centrala kollektivavtalet eftersom det är dispositivt. I det här läget får man nog ha förståelse för att arbetsgivaren har behov av att omplacera snabbt och vill förenkla förhandlingarna. Vi vet att det pågår diskussioner om korttidsarbete på flera medieföretag, och det skulle inte vara förvånande om fler vill teckna lokala avtal om till exempel bemanningen under den pågående krisen, säger Johan Lif.

Fler avsnitt
Fler videos