Gå direkt till textinnehållet

Klart: PFK blir en del av förbundet

Nu är det klart att Pressfotografernas klubb blir en del av Journalistförbundet. Även Bildleverantörernas förening är på väg att tas upp, där väntas beslut i december.

Journalisten har tidigare berättat att såväl Pressfotografernas klubb (PFK) som Bildleverantörernas förening (BLF) är på väg in i förbundet.

Efter ett enhälligt beslut vid PFK Sveriges årsmöte i måndags står det alltså klart att de vid årsskiftet blir en del av Journalistförbundet.

– Jag ser det här som ett första steg att utplåna ett vi och de tänk som ofta ställt bildskapare och journalist mot varandra i fackliga frågor istället för att jobba tillsammans. Det är nu vi kan börja, säger PFK:s ordförande Nora Lorek, i en artikel på Journalistförbundets sajt.

Annons Annons

PFK och Journalistförbundet har redan samarbetat under flera år, exempelvis genom att förbundet utfärdat presskort till PFK:s medlemmar och årligen bidragit med pengar till tävlingen Årets Bild.

– Jag är oerhört stolt och glad över att få välkomna Pressfotografernas Klubb in i Journalistförbundet. Det är en styrka att tillsammans få driva yrkesfrågor och fackliga frågor för bildjournalister, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert, i en kommentar.

BLF arbetar för att vid årsskiftet bli en del av Journalistförbundet. Det formella slutgiltiga beslutet ska medlemmarna ta på ett föreningsmöte i december.

Fler avsnitt
Fler videos