Gå direkt till textinnehållet

Oenighet om ny riksklubb för bildjournalister

Vid årsskiftet ska en ny riksklubb för frilansande bildjournalister landsättas när Bildleverantörernas förening (BLF) och Pressfotografers klubb (PFK) förväntas bli en del av Journalistförbundet. Men Frilans Riks varnar för att reklamfotografer kan halka med in i värmen.

Journalisten har tidigare berättat att Bildleverantörernas förening (BLF) arbetar för ett samgående med Journalistförbundet. Nu verkar det bli verklighet.

Journalistförbundet berättar på sin sajt att det pågår ett arbete med att skapa en ny facklig klubb för fotografer och andra bildjournalister. Planen är att den finns på plats vid årsskiftet.

Förutom BLF, förs även samtal med PFK, Pressfotografers klubb.

Annons Annons

Beslutet om en ny riksklubb ska enligt förbundet markera en tydlig satsning på bildjournalistik, inte minst när det gäller frågor som rör upphovsrätt och yrkesfrågor.

Men alla aktörer inom förbundet är inte lika glada över utvecklingen. Frilans Riks, som organiserar frilansar över hela landet, tycker inte att det här är rätt väg att gå.

– Flera av fotograferna som är med i BLF jobbar bara med reklam och kan därför inte bli medlemmar i Journalistförbundet. Vi tycker inte att det är en bra idé att skapa en ny riksklubb för frilansar, det finns redan en, säger Gert Lundstedt, ordförande i Frilans Riks.  

BLF:s ordförande Putte Salminen menar att huvudanledningen för dem att gå upp i förbundet är att ingen av de fotograforganisationer som finns idag når riktigt fram med sin verksamhet. 

– Många fotografer är också dubbelanslutna vilket är ett tecken på att de som jobbar inte tycker respektive organisation är tillräckligt bra. För vår del har vi varit för små för att nå ut, säger Putte Salminen. 

Frilans riks menar att flera av fotograferna jobbar bara med reklam och kan därför inte bli medlemmar i journalistförbundet. Vad anser du om det?

– Vi har gått ut till våra medlemmar med information om det, är man så att säga ren reklamfotograf så kan man inte vara med i journalistförbundet. Men hittills har vi haft två medlemmar som har valt att kliva av av den anledningen så den kritiken är obefogad, säger Putte Salminen.

Bland de frågor som BLF hoppas nå längre med efter förändringen finns prisfrågorna, man hoppas även kunna arbeta på ett bättre sätt med exempelvis upphovsrätten. 

– Jag tror att vi tillsammans blir en stark kombination. Där räknar jag även med Frilans riks, vi hoppas även jobba nära dem, och jag ser ingen motsättning i det, säger Putte Salminen.

BLF har idag cirka 150 medlemmar, PFK har cirka 500 medlemmar. Det kommer vara upp till var och en av de medlemmarna att ansluta sig till Journalistförbundet. 

Klas Granström                                Johannes Nesser

kg@journalisten.se                            jne@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos