Gå direkt till textinnehållet

Jan Helin: Stjärnorna stod rätt

Stjärnorna stod rätt för att Jan Helin skulle kunna tacka ja till erbjudandet om att blir programdirektör på SVT.  Det säger han i en intervju med Journalisten.      

– Jobbet är det mest spännande i Mediesverige just nu. SVTs breda palett, dess otroliga kompetens i programutbudet och bland medarbetarna gjorde jobbet väldigt lockande, säger Jan Helin.

– Men när erbjudandet kom funderade jag på hur Aftonbladet stod sig och konstaterade att Aftonbladet står sanslöst stabilt och det finns ett starkt team som jag kan lämna över till.

– Sammantaget stod stjärnorna rätt och jag kunde tacka ja.

På vilket sätt är SVT-jobbet mer spännande än det du har på Aftonbladet?
– För mig är det så just nu, efter åtta år som chefredaktör på Aftonbladet och de senaste åren även som VD. Jag väger inte jobben mot varandra utan det är för mig, som det är det mest spännande.

Varför?
– Det finns två stora frågor i Mediesverige just nu. Det ena är hur affärsmodellerna ser ut? Det har jag intensivt ägnat mig åt på Aftonbladet. Den andra är vad som är public service roll i framtiden,

– Vi lever i ett gigantiskt informationsöverflöd, men var finns kvaliteten och vem verifierar vad som är sant? Det är extremt viktig, där är public service roll väsentlig.

Du tillträder den 18 april. Vad är det första du kommer att göra på SVT? Hur kommer vi att märka att Jan Helin tagit över?
– Det vore olämpligt av mig att prata om det nu. Först ska jag sätta mig med personalen och sätta mig in i jobbet. Det blir inga programförklaringar nu.

Fram tills en efterträdare tillsatts, ska Sofia Olsson Olsén vara tillförordnad chefredaktör på Aftonbladet och Raoul Grünthal går in som VD.

Fler avsnitt
Fler videos