Gå direkt till textinnehållet

”Jag tolkar domen som att det är okej att mordhota journalister”

En militant djurrättsaktivist som hotat Göteborgs-Postens reporter Michael Verdicchio frias i en rättegång om olaga hot vid Södertörns tingsrätt. "Jag är chockad. Jag tolkar domen som att det är okej att mordhota journalister", säger Michael Verdicchio.

2019 fick Michael Verdicchio på Göteborgs-Posten en guldspade för sitt gräv "Terrorn mot bönderna" om hot och trakasserier från aktivister i den militanta djurrättsmiljön.

Publiceringen ledde till att han själv blev utsatt för hot och trakasserier. Polisanmälningarna ledde ingenstans eftersom det inte gick att binda någon gärningsperson till hotet.

– Oftast har förundersökningarna lagts ner, säger Michael Verdicchio.

Annons Annons

Sommaren 2020 publicerade han i samma ämne igen och blev hotad igen. Nu ledde det till åtal. På Facebooksidan som tillhör ledaren för den grupp aktivister som han hade granskat, hade en annan militant djurrättare kommenterat ledarens kritik mot artikeln i Göteborgs-Posten och mot journalisten.

Meddelandet kan inte tolkas som annat än att Verdicchio borde kvävas med sitt eget könsorgan. "Verdicchios dick bör skäras av och matas till han till han kväva", stod det enligt domen.

Aktivisten är en av de personer som Verdicchio granskat i sitt prisbelönta Gräv. Hon förnekar inte att det är hon som har skrivit meddelandet, men förklarade i rätten att hon var väldigt arg när hon skrev det, att hon saknat impulskontroll av medicinska skäl och att hon inte tänkte på hur hennes kommentar skulle kunna uppfattas. Hon tänkte inte heller på att hennes kommentar kunde komma till Verdicchios kännedom, eller insåg vad det betydde att djurrättsledaren hade taggat Göteborgs-Posten på inlägget.

– När ett hot för en gångs skull kan bevisas och hon till och med erkänner, så ska hon frias! Det känns jättemärkligt, säger Michael Verdicchio.

När rättens majoritet resonerar kring uppsåtet anser den inte att hotet är riktat mot Verdicchio.

De har inga kända gemensamma vänner på Facebook, skriver rätten, och det är inte hon som har taggat Göteborgs-Posten eller haft något uppsåt att journalisten skulle läsa det hon skrev.

"Utredningen ger inte stöd för att hon avsett detta eller för att hon förstått att det oundvikligen skulle komma att ske", skriver rätten.

Den konstaterar att hon ändå borde ha förstått att det fanns en sådan risk, att hon tagit en medveten risk och att hon varit grovt oaktsam.

"Detta är dock inte tillräckligt för straffrättsligt ansvar för olaga hot", anser rättens ledamöter.

En nämndeman av fyra är skiljaktig. Hon skriver att aktivisten måste "ha förstått att det fanns en stor risk för att hotet skulle komma till Michael Verdicchios kännedom". Den insikten fick henne inte att avstå från att uttala hotet. "Hon har därför haft s.k. likgiltighetsuppsåt och ska dömas för det olaga hot som hon uppsåtligen gjort sig skyldig till", skriver den nämndeman som ville fälla aktivisten.

Domen avkunnades i dag av Södertörns tingsrätt. Extra åklagare Josefine Lundström som väckt åtalet har inte hunnit läsa domen och kan därför inte svara på om den ska överklagas.

– Jag har inga kommentarer idag, säger hon till Journalisten.

Michael Verdicchio vill att fallet drivs vidare.

– Jag hoppas verkligen att det överklagas så det blir ändrat i högre instans. Annars kommer det att tolkas som att det är okej att hota journalister, säger han.

På sin Facebooksida berättade den åtalde aktivisten idag på eftermiddagen, alltså strax efter att domen föll, att rätten hade dömt i hennes favör.

Aktivistgruppens ledare svarade henne omedelbart:

"Nice" Skicka gärna beslutet till mig".

Börge Nilsson
redaktionen@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos