Soweto. Har man snygga kläder så vill man förstås visa upp dem. FOTO: Per-Anders Pettersson

”Jag förälskade mig i Sydafrika när jag bevakade valet 1994”

28 maj, 2021

KULTURSAMTALET En av Sveriges mest kända bildjournalister internationellt, Per-Anders Pettersson, är aktuell med en ny utställning, Chic Afrique, som öppnar i morgon, lördag, i Rydals museum i Marks kommun.

Bilderna i utställningen skildrar bland annat gatumode i Soweto, subkulturen Sapeurer i Kongo-Kinshasa och bakom kulisserna-motiv från den afrikanska modevärldens catwalk.

Boråsfödde Per-Anders Pettersson inledde sin journalistkarriär som frilans för Borås Tidning på 1980-talet. Han fortsatte till Värnpliktsnytt och därefter jobbade han på Expressen. Mellan 1990 och 2000 arbetade han som frilans från New York.

– Jag var i Sydafrika i fem veckor under valet 1994 och blev intresserad och förälskad i landet. Så jag återvände flera gånger och gjorde reportage både för svensk och utländsk press.

I utställningen "Chic Afrique" skildras en färgstark bild av den afrikanska kontinenten. En ny medel- och överklass har växt fram i stora delar av Afrika. (Foto: Per-Anders Pettersson)

Eftersom Per-Anders Pettersson under flera perioder oftare befann sig i Afrika än i New York bestämde han sig för att flytta till Kapstaden för gott.

– Jag blev varnad av en del svenska medier för att börja frilansa därifrån. Eftersom det blev lugnt och fredligt i Sydafrika efter valet det inte så stort intresse från medierna för landet längre, det var ingen story i det som hände där då.

I dag har han besökt och arbetat i över 40 afrikanska länder men även jobbat från bland annat Afghanistan och Haiti.

– Jag har jobbat för många magasin, men på senare år har jag främst ägnat mig åt egna fotoprojekt, föreläst och producerat böcker och utställningar. Jag har en dotter som är fem år, och det har gjort att jag numera börjat tacka nej till en del jobb. Men visst är jag ibland sugen på att resa iväg igen.

Kongo-Kinshasa. Personer inom subkulturen Sapeurer gillar att visa upp sina tuffa kläder. (Foto Per-Anders Pettersson)

Per-Anders Pettersson gav ut boken Rainbow Transit 2013, en bok om demokrati i Sydafrika och African Catwalk 2016. Mest har han arbetat för internationell press och han är knuten till bildbyrån Getty Images och till Pressfotografernas klubbs Galleri Kontrast i Stockholm.

Han är ofta i Sverige, men tror inte att han kommer att flytta tillbaka.

– Jag har ju bott utomlands i 30 år nu.

De ansvariga på Rydals museum, som huserar i en stor, gammal spinnerifabrik som rymmer utställningshallar och konferenscenter, frågade honom för några år sedan om han inte kunde producera en utställning för dem.

– Det här är nog den utställning som jag är allra mest stolt över. Jag har satt ihop den med bilder från flera av mina projekt i Afrika. Jag har en stor bildbank, så de flesta av bilderna har inte publicerats tidigare, berättar Per-Anders Pettersson.

De sociala medierna har fått många afrikaner att hitta nya influenser och samtidigt visa sin egen kreativitet. (Foto: Per-Anders Pettersson)

Utställningen Chic Afrique pågår mellan den 29 maj och den 10 oktober.

KULTURSAMTALET

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies