Mia Karlsvärd FOTO: Tor Johnsson

"Jag blev den sista kvinnliga fotografen på Corren"

24 mars, 2017

Samtal med Mia Karlsvärd, ordförande för Pressfotografernas klubb och reporter på Correns Mjölbyredaktion, slutar för att bli kommunikatör på Hyresgästföreningen.

Den 24 april jobbar Mia Karlsvärd sin sista dag på Correns Mjölbyredaktion. Hon lämnar tidningen för att bli kommunikatör på Hyresgästföreningen, regionen Östergötland, Blekinge, Gotland och Öland. Vid nästa årsmöte avgår hon som ordförande för Pressfotografernas klubb. Även uppdraget i Yrkesetiska nämnden kommer hon att lämna till våren.

Hon började som kopist på Corren 1984, hade flera vikariat och blev anställd som fotograf 1994.

Varför slutar du på Corren?
– Jag älskar mitt jobb. Det har inte varit tråkigt en enda dag.  Jag har bara goda minnen som jag tänker ta med mig. Tidningen har gett mig möjlighet att utbilda mig till fotograf och för fem år sedan även skriva i tidningen. Nu känns det som att jag vill pröva på mina kunskaper på en annan arbetsplats. Jag såg att ett jobb som kommunikatör var ledigt. Jag sökte och fick det.

Tar du med dig erfarenheten att både skriva och fotografera till ditt nya jobb?
– Det vore synd om de inte tog tillvara kunskapen att jag både skriver och fotograferar.

Har beslutet att lämna journalistiken något med tillståndet för pressfotografer på dagstidningar att göra?
– Jag var den första kvinna att få jobb som pressfotograf på Östgöta Correspondenten, och jag blev den sista. Det är med sorg jag ser på utvecklingen inom dagspressen, hur man inte prioriterar de som kan skriva med bilder. Jag hoppas att det kommer att gå bra för dagstidningarna och att fler inser att de måste betala för att det ska komma ut en tidning.

Samma dag som du slutar tänkte du ta en kopp kaffe med läsarna på fiket Nyfiket i Mjölby. Varför?
– Det finns så många människor jag träffat under alla år jag jobbat på tidningen så det vore tråkigt att bara lämna utan att träffa dem. Om de vill kan de komma till fiket vid 11-tiden.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies