Bibi Rödöö är Sommars programchef sedan många år. FOTO: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

”Inte bara bra att Sommar recenseras”

20 augusti, 2018

”Sommar i P1” slog nytt poddrekord i år. Programchefen Bibi Rödöö menar att programmet totalt aldrig nått så många lyssnare.

I går sändes årets sista Sommar. Långköraren i P1 blir alltmer populärt som podd och har i år haft över en miljon i total veckoräckvidd, vilket enligt Sveriges Radio är nytt rekord för en podd. Direktlyssningen i FM ökade samtidigt jämfört med förra året. 3,2 miljoner svenskar lyssnade på något Sommar i år.

Men hur ser det ut jämfört bakåt i tiden – när hade Sommar sin all time high?
– Det beror på hur man räknar. Jag skulle kunna tänka mig, men kan inte slå fast statistiskt, att vi aldrig har nått så många människor som i år, om man lägger ihop podden med FM. Det känns så för oss. Vi får så otroligt mycket respons. Värdarna vittnar om att de aldrig har varit med om maken, folk stoppar dem på gatan, säger Sommars programchef Bibi Rödöö.

De mest lyssnade Sommar-värdarna har enligt henne runt 800 000 lyssnare i FM.

Flera medier recenserar varje program numera. Vad betyder det för lyssningen?
– Det var Aftonbladet som började med det för många år sen, de bedömde det som att Sommar är något folk pratar om, vilket är glädjande. Jag tror att recensionerna sannolikt gör att intresset höjs för programmet, men det finns en baksida från mitt perspektiv. Alla de 58 sommarvärdarna gör sitt yttersta, och de är inte människor som till vardags skriver manus eller pratar i radio. Det är ett väldigt svårt hantverk, som jag efter snart 30 år i branschen tycker att jag börjar få lite kläm på. Jag är så imponerad över att de får till det; vi gör program med personer som inte har svenska som modersmål eller som aldrig satt sin fot i en radiostudio eller sett en mikrofon. Så när man recenserar dem ungefär som man recenserar vilken författare som helst som läser upp sin bok blir det lite orättvist. Det är väldigt känslomässigt jobbigt att få kritik. Jag minns att Cecilia Hagen recenserade Sommar innan hon själv varit värd, och sen vägrade hon ta det uppdraget – för att det gör så ont.

Kan det till och med avskräcka folk från att ställa upp?
– Scenen har blivit väldigt stor. Det är roligt, och det är fantastiskt att det händer saker i kölvattnet av Sommar, att vi har en bred lyssnarskara som lyssnar på en bred palett av värdar. Då hör man människor som man aldrig skulle ha lyssnat på annars. Det är oerhört viktigt och än mer nu.

Vilken var din favorit bland årets värdar?
– Det skulle jag aldrig säga om jag hade.

Ni har tidigare fått kritik för låga arvoden för Sommar-producenterna. Har ni höjt dem nu?
– Ja, det har varit en långvarig kamp för mig. Numera har producenter och värdar lika mycket betalt.

Hur mycket är det?
– Det brukar vi inte kommunicera. Det är ett avtal med varje värd och producent.

Här hittar du årets topplistor över Sommarvärdarna. DNs Paul Hansen är den fjärde mest lyssnade värden i FM, och författaren och journalisten Katarina Wennstam den fjärde mest poddade.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies