Gå direkt till textinnehållet

Ingen UD-närvaro på Dawithearing

”Även en kärleksdikt är politik i diktaturens ögon” , säger poeten och journalisten Tsegay Mehari som suttit fängslad i Eritrea i fyra år. Han deltog i en hearing om Dawit Isaak på onsdagen – men UD var inte på plats.

Utrikesdepartementet och utrikesminister Ann Linde (S) var inbjudna till dagens hearing i riksdagen om strategier för att få de fängslade författarna Dawit Isaak och Gui Minhai samt läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali frigivna. Men UD har inte svarat på inbjudan. Det konstaterade initiativtagaren Amineh Kakabaveh när hon öppnade hearingen på onsdagen.

– Hade vi haft utrikesministern på plats hade det gett större tyngd åt det här mötet, säger yttrandefrihetsaktivisten och journalisten Kurdo Baksi som var på plats.

Inte heller den kommission som granskar UDs arbete i fallen Isaak och Gui hade någon representant på plats trots inbjudan.

En av talarna under hearingen var Irwin Cotler, tidigare justitieminister i Kanada och medlem av Högnivåpanelen för juridiska experter på mediefrihet. Han har länge engagerat sig i Dawit Isaaks fall och riktade sig till ledamöterna i Sveriges Riksdag, varav få var på plats.

– Vem är mer lämpad än riksdagsledamöter, som är demokratins väktare, för att agera på det sätt som krävs, manade Cotler.

Han pekade på flera konkreta strategier framåt. Inte minst att använda riktade sanktioner, så kallade Magnitskysanktioner, mot ledande makthavare i Eritrea.

Svenska Riksåklagaren borde också ompröva sitt beslut att inte inleda förundersökning mot Eritrea för misstänkt brott mot mänskligheten i fallet Dawit Isaak, anser Irwin Cotler. RÅ anser att det finns anledning att anta att brott mot mänskligheten genom påtvingat försvinnande har begåtts mot Dawit Isaak, men att det saknas förutsättningar för att utreda och lagföra brottet i Sverige.

Men är utredningsmöjligheterna verkligen uttömda? Elisabeth Löfgren från Stödkommittén Free Dawit pekade under hearingen på att Eritreas utrikesminister faktiskt besökte Sverige helt nyligen. Och det pågår en rättegång mot en iranier för misstänkta folkrättsbrott begångna i Iran på 80-talet. Nyligen väcktes också åtal mot Lundin Oil-topparna för gällande medhjälp till grovts folkrättsbrott i södra Sudan.

Den eritreanska journalisten och poeten Tsegay Mehari deltog också på hearingen. Han gav ett skakande vittnesmål om hur det går till i Eritreas beryktade fängelser. Han fängslades på okända grunder i hemlandet 2009, och beskrev den tärande ovissheten i fängelset.

– Det kom många tankar. Kommer jag dö här? Vad har jag gjort? Ska jag vara här i många år som Dawit Isaak och de andra? Hela ovissheten.

Tsegay Mehari berättade om tortyren han utsattes för under förhören i fängelset, och om de absurda anklagelserna från förhörsledarna.

– Även en kärleksdikt är politik i diktaturens ögon, sa han.

Tsegay Mehari släpptes fri 2013, utan förklaring, och bor sedan 2015 i Sverige. Här har han släppt sin första diktsamling – till stora delar skriven på toalettpapper under fängelseåren.

– Jag vet att Sverige gjort mycket för att få Dawit Isaak fri, men Sverige måste göra mycket mer. 20 år, det är livet som går. Jag vill se honom stå fri på svensk mark, som jag fick göra, sa Tsegay Mehari.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos