Inga frilansar
får lönegaranti

2 juni, 2016

Stampens kris De som arbetat på frilanskontrakt på F-skatt för Stampen är inte berättigade till statlig lönegaranti. Den slutsatsen har nu rekonstruktören dragit efter en prövning av fallen. Däremot är 50 personer med A-skatt berättigade till lönegaranti. Samtidigt framkommer nu att de cirka 150 personer med avgångsvederlag från Stampen inte kommer att bli återbetalningsskyldiga för eventuella sidoinkomster. RÄTTAD.

Journalisten berättade i fredags att några av de frilansar som arbetat på kontrakt för Stampen skulle kunna vara berättigade till statlig lönegaranti, precis som de fast anställda. Johan Månsson, på Rosengrens Advokatbyrå som håller i rekonstruktionen, sade då till Journalisten: ”En del av frilansarna är säkert att betrakta som löneberättigade. Vi har ett ställningstagande att göra och det ska blir klart efter helgen.”

Nu står det klart att inga som går på F-skatt omfattas av lönegaranti, meddelar Johan Månsson per mejl till Journalisten. Däremot är cirka 50 så kallade A-skattare, det vill säga personer för vilka Stampen gjort skatteavdrag, berättigade till lönegaranti för maj och till och med den 23 juni.

Cirka 3 400 Stampenanställda har fått ut statlig lönegaranti för maj och kommer också att få sina löner betalda av staten i juni.

På länsstyrelsen i Västra Götaland betalades 46 miljoner kronor avseende 3 054 personer i maj.

Länsstyrelsen har också beslutat att inte begära in uppgifter om eventuella sidoinkomster för de cirka 150 personer med avgångsvederlag (som är arbetsbefriade under uppsägningstiden) som har fått lönegaranti i maj, vilket Journalisten berättat om tidigare. Det innebär att de alltså inte kommer att bli återbetalningsskyldiga för inkomster från annan anställning eller andra arvoden vid sidan av lönegarantin.

De som alltjämt är anställda och arbetar vidare i bolagen inom Stampen-koncernen påverkas inte av lönegarantins avräkningsregler och kommer inte heller att bli återbetalningsskyldiga för eventuella sidoinkomster.


RÄTTELSE: I en tidigare version av denna artikel framkom inte hur A-skattarna påverkades av beslutet, inte heller framgick det att det var 150 personer som skulle ha kunnat omfattas av krav på återbetalning.

Taggar: Stampen, frilansar
Stampens kris

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies