Gå direkt till textinnehållet

Frilansar kan få statlig lönegaranti

Frilansar som arbetat på sätt som motsvarat anställningsformer i Stampen kan vara berättigade till statlig lönegaranti. ”En del av frilansarna är säkert att betrakta som löneberättigade”, säger Johan Månsson på Rosengrens Advokatbyrå som håller i rekonstruktionen. Besked om vilka frilansar som skulle kunna omfattas dröjer dock till nästa vecka.

Ett skäl till att så många frilansar drabbats hårt av rekonstruktionen av Stampen är att Stampen Local Media har lagt ut mycket av det som tidigare producerades av redaktionerna på frilanskontrakt. Många frilansar levererar återkommande jobb till de olika avdelningarna på avtal som löper års- eller halvårsvis. De fakturerar inte sällan för flera månaders arbete i stöten, vilket lett till att beloppen är stora.

Men eftersom de jobben tidigare utfördes av fast anställda kan de nu komma att betraktas som löneberättigade. Det uppger Johan Månsson, advokat på Rosengrens Advokatbyrå som håller i rekonstruktionen.

– Vi har precis fått en lista på de olika frilansar som jobbar. Vi ska titta på dem. En del av frilansarna är säkert att betrakta som löneberättigade. Vi har ett ställningstagande att göra och det ska blir klart efter helgen, säger Johan Månsson.

Annons Annons

En del av dem är berättigade till statlig lönegaranti alltså?
– Precis. Man får titta på hur de har jobbat och hur avtalen ser ut.

I arbetsrättslig mening skulle vissa frilansar kunna betraktas som anställda, så kallade ”falsklansar”, eftersom de utför arbete under förhållanden som är jämförbara med anställdas.

Eftersom den statliga inkomstgarantin ska räknas ned med inkomster från sidoverksamheter, vilket Journalisten berättat om, kan det dock bli ett nollsummespel för vissa frilansar, till exempel personer som får avgångsvederlag från Stampen och samtidigt frilansat för Stampen.

Fler avsnitt
Fler videos