HD friar Gerdin och Sjöberg

21 december, 2012

Det blev en friande dom i Högsta domstolen i det så kallade spelmålet. Åtalet mot Anders Gerdin och Otto Sjöberg ogillas.

HD slår i dagens dom fast att Aftonbladets tidigare chefredaktör Anders Gerdin och Expressens tidigare chefredaktör Otto Sjöberg inte bröt mot lotterilagen när de 2003 publicerade annonser från utländska spelbolag. Publiceringarna polisanmäldes av Lotteriinspektionen.

Enligt HD kan de tidigare chefredaktörerna inte straffas för att ha främjat utländska lotterier, eftersom samma brottsrubricering inte hade kunnat användas om saken gällde svenska lotterier.

I maj 2011 friades Gerdin och Sjöberg i hovrätten. Sedan drev Riksåklagaren vidare fallet till HD.

Journalisten har sökt Thomas Mattsson och Jan Helin för en kommentar till dagens dom. I november, under domstolsförhandlingarna, skrev Mattsson så här på sin blogg:

"Det finns många skäl till varför främjandeförbudet bör avskaffas. För dagspressen är det en konkurrensfråga att svenska tidningar, som ges ut här och som bland annat satsar resurser på journalistik, ges samma möjligheter till annonsintäkter som kommersiella tv-kanaler som TV3 och Kanal 5."

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies