Gå direkt till textinnehållet

Hans krasch tog hem priset

Robert Collin, Teknikens Värld, har fått Stora Journalistpriset i tidskriftsklassen för att han ”i strid med mäktiga ekonomiska intressen påvisade avgörande säkerhetsrisker hos Mercedes nya bilmodell”.

Robert Collin, Teknikens Värld, har fått Stora Journalistpriset i tidskriftsklassen för att han ”i strid med mäktiga ekonomiska intressen påvisade avgörande säkerhetsrisker hos Mercedes nya bilmodell”.

Hur känns det i dag?

– Omtumlande. Jag är väldigt glad.

Annons Annons

Hade du väntat dig att få priset?

– För någon månad sedan tänkte jag nog att jag skulle få det. Det var ju ett stort avslöjande, och jag kunde inte komma på något som varit större.

– Men, i dag på förmiddagen hade jag ställt in mig på att jag inte skulle få priset. Bilar är ju bilar, och inte långvården eller finanshärvor. Jag hade tänkt vara ledig i eftermiddag, men min chef sa åt mig att hålla mig på jobbet. När Carl-Johan Bonnier ringde blev jag genomsvettig.

Har det varit samma turbulens i dag som efter att du välte Mercedesen på testbanan? Då ringde ju journalister från halva Europa.

– Det känns ungefär lika omtumlande. Just nu går jag omkring med ett glas i handen. Vi har firat med bulle och champagne på redaktionen. Telefonen ringer hela tiden och fotograferna har just gått.

Vad ska du göra med de 50 000 kronor som du får i pris?

– Jag tänkte svara att jag ska lägga om taket på huset, men det låter så trist. Det använder jag nog andra pengar till. Det får väl bli en fest någon dag. Fast alla pengar går nog inte åt till det.

Övriga vinnare: Dagspress: Gunnar Lindstedt, Svenska Dagbladet, ”för hans avslöjande av Trustor-affären, en journalistisk bragd som skakade om finansvärlden”. Radio: Lars-Göran Svensson, Sveriges Radio Göteborg, samt Tomas Lindblom och Magnus Svennungson, Sveriges Television Göteborg. ”för deras gemensamma avslöjande i radio och TV av fifflet kring Skrotkassan vid landstingstvätten i Alingsås”. TV: Hannes Råstam och Janne Josefsson, Striptease, Sveriges Television, ”som med gedigen research envist sökt svaret på frågan: Hur dog Osmo Vallo?” Nya medier: Lars Ericson, Mats Carlsvärd och Morgan Bodin, www.24timmar.se, ”som använt internet för att skapa en ny form av lokaltidning i Örebro och därmed främjat mångfalden”. Lukas Bonniers Journalistpris: Lena Mellin, Aftonbladet, ”som med sin grundliga och självständiga politiska journalistik får fler att läsa och fler att förstå”.

Fler avsnitt
Fler videos