DN-medarbetaren Lars Epstein greps på tisdagen av polis, som tog ifrån honom och genomsökte kameran utan tillstånd. FOTO: Anders Henrikson

”Han har inte kunnat visa upp ett pressleg”

18 augusti, 2016

(UPPDATERAD) Polisen slår ifrån sig av kritiken mot att de gått igenom Lars Epsteins kamera. Eftersom DN-fotografen inte kunde visa upp en giltigt presslegitimation har de agerat rätt menar polisen. Ett uttalande som sågas av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

I går rapporterade Journalisten om Lars Epstein, journalist sedan 45 år, som greps av civilpoliser i tisdags när han fotograferade barn vid en kulturfestival i Norrbro. Epstein fördes till ett tält en bit bort, där polisen också gick igenom hans kamera, trots att han berättade att han var journalist. Det här kan vara ett brott mot grundlagen eftersom det kan finnas källskyddat material i kameran. 

Nils Funcke, expert i tryckfrihetsfrågor, menade i en annan artikel i går att inga enskilda poliser bör besluta om sådant.

– Som journalist ska man protestera våldsamt om man råkar ut för något sådant och kräva att de fixar ett domstolsbeslut, sa Funcke.

Mats Eriksson, kommunikatör vid polisen, säger att han inte vill gå in i ”en personlig vendetta med Epstein” men säger till Journalisten att civilpoliserna har agerat helt rätt.
Anledningen?
Han har inte kunnat visa upp ett giltigt pressleg.

– Jag kan bara berätta generellt hur det fungerar i den här typen av ärende. Om polisen uppmärksammas på att en man fotograferar barn och har ett misstänkt beteende så måste vi ingripa. Det viktiga för bedömningen är dels platsen och omständigheterna, det senare är en festival, som vi vet av hävd att det funnits en hel del problematik kring med exempelvis sexuella ofredanden. Om man är journalist ska man kunna visa upp ett giltigt press-id. På den här platsen är rekommendationen dessutom att man ska ackreditera sig för att kunna röra sig obehindrat i området, säger Mats Eriksson.

Att fotografera på allmän plats är väl inte ett brott så hur kommer det sig att man går igenom kameran?

– Nej, det är det inte. Då säger jag återigen att om man är journalist bör man kunna visa upp ett giltigt press-id, annars kan vem som helst säga det. Då kan en person säga att ni kan inte beslagta den här kameran för jag är journalist? Kan du inte visa det så är du inte journalist vid det tillfället i våra ögon, menar Mats Eriksson.

Journalisten har varit i kontakt med Lars Epstein i dag (torsdag) igen. Han säger till Journalisten att poliserna efter gripandet och bortförandet gick igenom hans kläder, och hittade en plånbok med giltigt körkort - samt ett pressleg som hade gått ut tre veckor tidigare.

– Vid själva gripandet frågade de inte efter pressleg, sen i tältet hittade de mitt utgågna pressleg, men de gick ändå igenom kameran och "godkände" sedan bilderna om man säger så, säger Lars Epstein. 

Mats Eriksson vidhåller dock att polisen är noggrann med källskyddet. 

– Polisen vill absolut vara noggrann med källskyddet. Självklart hade vi aldrig gått igenom ett journalistiskt material om personen i fråga kunde styrka att han var journalist, säger Mats Eriksson.

Den expert vi pratat med är tydlig. Enskilda poliser bör inte ta sådana här beslut. Hur ska ni se till att det blir rätt? Finns det anledning till utbildning i frågan?

– Poliserna på plats agerar utefter det som jag pratat om, och de får också en prövning av en polischef i tjänst, som godkänner att man ska gå igenom den här kameran. Det kan en förman göra. Enskilda poliserna ska inte göra det utan att få ett godkännande, och det gör de inte heller i det här fallet, säger Mats Eriksson.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke (bilden) är kritisk till polisens förklaring.  

– Nej, det där kan jag inte hålla med om. Det finns andra än sådana som har pressleg som omfattas av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Det kan exempelvis vara en författare eller någon på en tidskrift, då kan det ändå finns ett utgivningsbevis. Det kan också vara en bloggare om har utgivningsbevis. Ett giltigt leg ska räcka för att poliserna ska ha något att gå på. Sen får personen i fråga givetvis klargöra vart man jobbar, men det är upp till polisen att undersöka detta innan man börjar peta i kameran, säger Nils Funcke.

– Så bråttom kan det väl inte vara, om man tror sig ha sett en pedofil, eller en annan som begår en brottslig gärning. I avvaktan på att man fastställer identiteten och ärende så kan polisen undvika att gå in och titta i den, säger Funcke. 

Kommentarer

Det finns 8 kommentar på sidan.

Inlagt av Markus tors, 2016-08-18 16:08
För en sån som jag, som var med redan på 90-talet och då reagerade över den hets mot pedofiler, bland annat som kampanj i kvällstidningar som Aftonbladet, kan bara med sorg konstatera att polisen inte står isolerad från samhället i övrigt. Det finns - beklagligt nog - helt enkelt snabba poäng att räkna in om man agerar mot påstådda pedofiler. Det vore önskvärt om alla parter backade med flera steg. Börja med att värna rättssäkerheten. Den ska omfatta även dem som misstänks för avskyvärda brott.
Inlagt av TIBORFOTOcom tors, 2016-08-18 19:26
Jag undrar vilken beteende visade Lars Epstein, så att polisen blev misstänksam om ofredande?
Inlagt av Magnus Persson fre, 2016-08-19 23:06
Vad räknas som giltigt press-id?
Inlagt av Johannes Nesser mån, 2016-08-22 10:20
Magnus Persson: Ett ID-kort som det står "press" på. Utfärdas av flera organisationer/företag för sina medlemmar/anställda, bl.a. Journalistförbundet.
Inlagt av Rolf Krohna tis, 2016-08-23 04:32
Johannes, frågan var vad som räknas som ”giltigt” press-id, inte vilka som utfärdar det. Skulle ett genuint press-id som utfärdats av en lokal nyhetsbyrå i Kina, som jag ofta arbetar för, vara ”giltigt” enligt svensk åsikt, om inte, vad är då ”giltigt”. Är ett press-id som utfärdats av webb media ”giltigt” till exempel.
Inlagt av Johannes Nesser tis, 2016-08-23 09:42
Ett ID-kort är en i Sverige giltig legitimation. Huruvida polisen skulle acceptera presskort som inte är giltig legitimation, t.ex. ett internationellt presskort utfärdat av IFJ, eller ett presskort utan SIS-märkning utfärdat av ett enskilt medium, får polisen svara på. Ett "press-ID" eller ett "pressleg" torde dock definitionsmässigt handla om ett ID-kort, alltså en giltig legitimation.
Inlagt av Mehrdad Modiri ... tis, 2016-08-23 17:06
Polisen har gjort helt fel. Enligt lagen ska ingen, inte ens polisen, hindra : en person och - speciellt inte en pressfotograf, att fotografera människor inklusive barn och ungdom, på en offentlig plats, OM Det inte finns bevis för kränkande handling, säkerhetsrisker eller liknande. Och som det ser ut så det har inte varit något bevis mot Lars Epstein! Att Lars dessutom har berättat om sitt uppdrag för DN gör polisen ännu mer skyldig till det hela.
Inlagt av Rolf Krohna ons, 2016-08-24 04:19
Tack Johannes, jag gjorde själv lite ”gräv” och det bekräftar vad du säger. Polisen listar klart på sin sajt vad man accepterar som ”giltig legitimation”. Det finns 3 kriteria här, 1 att fastställa personens ID, 2. vem han arbetar för, och 3. att han är genuin journalist. Med allt fler som frilansare är det två sista svåra eller omöjliga. ”Journalist” definieras i Sverige som en ”person som arbetar med journalistik”. Vi vet att många grupper och individer maskerar sig bakom journalistik medan deras verkliga sysselsättning är t.ex. politisk aktivism, på så sätt kan dom driva register över t.ex. folks åsikter eller etnicitet, vilka annars vore olagliga, och dom kan förhindra insyn av polis och myndigheter genom att åberopa källskyddet. Det är rimligt att tro att även pedofiler och deras organisationer utnyttjar samma system för att dölja sin verkliga verksamhet. Det gäller även terrorister, skall Daesh/IS omfattas av pressfrihet och journalistiskt skydd? Lösningen är enkel, inrätta ett ”journalistkörkort”, ett ”press” eller ”journalist” ID kort utfärdat av en myndighet. Vem som helst kan ta ut det som vilket ID som helst, men en enkel prövning görs för att fastställa att personen inte har kriminell belastning, tillhör kriminella eller terrorist organisationer eller har sådana uttalade sympatier och är av god karaktär. Det skulle även kunna ge ett visst extra ”svängrum” i arbetet, jag tänker på Expressens vapenköp, som visade sig vara olagliga. Med ett officiellt ”pressleg” kunde man införa undantag. Internationellt finns bara en accepterad ID, passet. IJF är en fackförenings organisation liknande LO, men internationellt. Något internationellt presskort finns inte.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies