Gå direkt till textinnehållet

Granskare ville kränga bilar till kommunalråd

Timrå kommun sa nej när politiske redaktören på Sundsvalls Tidning ville sälja elbilar till kommunen. Då skärpte ST tonen mot kommunalrådet i spalterna — hävdar kommunalrådet.

Timrå kommun sa nej när politiske redaktören på Sundsvalls Tidning ville sälja elbilar till kommunen. Då skärpte ST tonen mot kommunalrådet i spalterna — hävdar kommunalrådet.

Ola Theander, politisk redaktör på Sundsvalls Tidning, startade 1993 ett företag som bland annat skulle sälja amerikanska elbilar mot provision.

1995 tog han kontakt med Kenneth Westberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Timrå.

Annons Annons

— Jag ringde och berättade om bilen, säger Ola Theander. När vi träffades hänvisade han till kommunens miljöchef.

— Jag trodde att han skulle tala politik med mig, säger Kenneth Westberg. I stället erbjöd journalisten kommunen att köpa fem elbilar. Jag fick broschyrer i min hand på mitt tjänsterum.

Timrå kommuns miljöchef konstaterade snart att elbilen saknade uppvärmning och lämpade sig dåligt för det norrländska klimatet. Det blev ingen affär.

Kenneth Westberg tyckte sig därefter märka att tonen i Ola Theanders artiklar blev hårdare när denne skrev om Timrå kommun och om Westberg själv.

— Det är min upplevelse, min version, säger han.

Han ger ett exempel på hur han anser sig ha blivit illa behandlad i ST:

I somras publicerade tidningens ledarsida en artikel under rubriken “Ynkligt, åklagaren”. Där kritiserades en åklagares beslut att lägga ner ett åtal mot Kenneth Westberg för påstådda oegentligheter. På sidan fanns också en satirisk teckning där Kenneth Westberg kastade en lagbok i luften.

Nästa dag bad ST på ledarplats åklagaren om ursäkt för att man gjort ett klavertramp. Däremot fick inte Westberg någon ursäkt.

I samma nummer publicerade tidningen en nyhetsartikel där man berättade att om Kenneth Westberg hade genomfört en viss sorts affär så skulle den ha varit olaglig.

— ST ville inte släppa tanken att jag gjort något brottsligt, säger Kenneth Westberg.

Ola Theander, vars firma huvudsakligen är till för försäljning av texter han skrivit, ser inga problem med att kombinera sin roll som politisk redaktör med att som egen företagare göra affärer med dem han granskar.

— Jag blir inte beroende av någon och blir varken snällare eller styggare mot politikerna för att jag håller på med det här.

Sundsvalls Tidnings ledarsida har flera gånger under senare år kritiserat Timrå kommuns affärsverksamhet. Ola Theander anser att man haft goda skäl för att göra det. Han framhåller att Timrås politiker gjort flera spektakulära affärer som Theander som politisk redaktör måste kritisera. Bland annat nämner han kommunens inköp av en staty utformad som länsbokstaven Y. Konstnären är Bengt Lindström, en bygdens framgångsrike son, som inte gjort sig känd för att slumpa bort sina verk.

Statyn blev till slut också väsentligt mycket dyrare än vad kommunen från början uppgav att den skulle bli.

— Självklart måste jag kritisera såna affärer, säger Ola Theander.

Han menar i stället att det är kommunalrådet som kan misstänkas ge igen för gammal ost.

— Kenneth Westberg har legat på det här i flera år för att kunna drämma till mig vid behov.

STs chefredaktör Kjell Carnbro säger i dag att han tycker att det är olämpligt att journalister inlåter sig på affärer med dem de ska bevaka.

— Det är att skjuta sig själv i foten, säger han. Blotta misstanken om att man försatt sig i beroendeställning gör att man tappar i trovärdighet. Det var naivt gjort av Ola Theander, men det har absolut inte fått konsekvensen att han skrivit mer negativt om Kenneth Westberg.

Kjell Carnbro har diskuterat med redaktionen och klargjort vad som ska gälla för de journalister som extraknäcker. Tre regler ska gälla:

• Det får inte vara en verksamhet som konkurrerar med STs.

• Det får inte gå ut över ordinarie jobb.

• Extraknäcket får inte försätta journalisten i beroendeställning eller medföra att han kan misstänkas för det.

Fler avsnitt
Fler videos