GD fälls för grisartikel

16 oktober, 2013

MEN-fällning Gefle Dagblad klandras av Pressens Opinionsnämnd för en artikel om en stor gris som bodde i en lägenhet.

Gefle Dagblad publicerade på sin nyhetssajt i vintras två artiklar om en kvinna som hade misskötta djur i sin lägenhet. I artikeln uppgavs att polisen i lägenheten hittat en avmagrad hund som utfört sina behov på golvet, en papegoja som var inlåst på toaletten för att den hungriga hunden inte skulle äta upp den, samt en stor gris som luktade hemskt. En bild på grisen i lägenheten publicerades, men avpublicerades ett par dagar senare.

Enligt artikeln ska kvinnan ha tagit emot grisen i tron att det var en minigris, men den hade sedan vuxit till sig ”ordentligt”. I artikeln citerades en veterinär som uppgav att kvinnan hade ”personliga förhållanden som är problematiska”.

I en uppföljande artikel intervjuades kvinnan som berättade att grisen ätit upp hennes täcke, men att den var ”jättecharmig”, samt att inga djur var misskötta och hon fick inget djurförbud av djurskyddshandläggarna. Kvinnan anmälde publiceringarna till PO eftersom hon ansåg att hon kunde identifieras utifrån uppgifterna i artiklarna och att hon råkat ut för trakasserier på grund av publiceringarna.

PO och PON anser att bilden inifrån anmälarens hem ger dem som vet vem det handlar om känslig information om förhållandena i lägenheten, samt att publiceringen av veterinärens påstående om hennes personliga förhållanden har medfört en oförsvarlig publicitetsskada.

Grisen är avlivad.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies