Gå direkt till textinnehållet

”Garzon kommer hjälpa mig till frihet”

Den fängslade journalisten Hamza Yalcin är besviken på Sveriges insatser. I stället hoppas han att den spanske toppjuristen Baltazar Garzón ska få honom frisläppt. Det säger han till journalisten Kurdo Baksi som besökt Yalcin i fängelset.

För drygt en månad sedan greps den svensk-turkiske journalisten och författaren Hamza Yalcin på Barcelonas flygplats Prat när han skulle flyga till London. I torsdags lämnade Turkiet ”bevisdokument” till det spanska justitiedepartementet – på order av president Erdogan.

Efter en timmes bussresa från Barcelona kommer jag till det stora fängelset Brians 1. Jag har med mig en svensk-spansk parlör och en guide om Spanien. Hamza Yalcin har bett om det på telefon.  

I tre timmar väntar jag i en sal där besökare måste registrera sig. Där sitter många andra människor – förtvivlade och ledsna anhöriga – som berättar om de hemska brott som deras anhöriga eller vänner misstänks för: mord, mordförsök, knarksförsäljning.

Annons Annons

En fånge skiljer sig från alla andra i fängelset: den svenske medborgaren och journalisten Hamza Yalcin som frihetsberövats på begäran av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan efter en Interpol-efterlysning.

Efter att ha blivit kroppsvisiterad och passerat en metalldetektor får jag komma in i fängelset. Bakom ett tjockt pansarglas sitter Hamza Yalcin i ett litet bås och vi kan tala med varandra genom ett litet hål i glaset.

Hamza Yalcin säger med låg stämma:

– Jag sitter i fängelset för mina kritiska artiklar om despoten Erdogan och hans regim. Erdogan tål ingen kritik.

Hamza Yalcin har precis fått veta att Turkiet lämnat ”bevisdokument” till justitiedepartementet i Madrid för att få honom utlämnad till Turkiet. På grund av hans kritiska artiklar är han stämplad som ”terrorist” av den turkiska regimen som fängslar oliktänkande människor på löpande band.

– Det är på gott och ont att Turkiet skickat ”bevisdokument”. Jag är glad att de inte väntade exakt fyrtio dagar som de brukar göra i liknande fall utan bara 28 dagar i mitt fall.

– Men jag är ledsen över att Spanien överhuvud taget deltar i  Erdogans häxjakt på oliktänkande inom EU. Om Spaniens justitiedepartement vill befria mig så är det rätt tidpunkt nu. Jag hoppas man agerar klokt och låter mig återfå min frihet så att Spaniens rykte inte befläckas. De spanska myndigheterna måste förstå att jag är efterlyst av Erdogan, enbart på grund av att jag är en regimkritisk författare och journalist.

Han är också glad att den domare som frihetsberövade honom för en månad sedan för tillfället är bortkopplad från fallet.

– Det är det spanska jutitiedepartementet och dess minister som nu har mitt öde i sina händer.

Det spanska justitiedepartementet har fyrtio dagar på sig att lämna tre möjliga besked: att frige Yalcin helt eller villkorligt, besluta om utlämning till Turkiet eller återigen låta den domare som frihetsberövade honom ta an sig fallet.

Hamza Yalcins rättsprocess kan med andra ord pågå till början av november.

– Jag är mycket besviken på Sverige. Sveriges ambassadör besökte mig i fängelset, men ganska sent. Mina advokater säger att Sverige faktiskt kan kräva en utlämning av mig till Sverige eftersom jag har svenskt medborgarskap och är frihetsberövad i ett annat EU-land, säger Hamza Yalcin, som nu ska få ideell juridisk hjälp av den världskände Baltazar Garzón, jurist och före detta domare i Spaniens Högsta domstol. 

Garzón blev internationellt uppmärksammad för nästan 20 år sedan för att ha begärt Chiles förre diktator Augusto Pinochet utlämnad till Spanien för att ställa Pinochet inför rätta för avrättningar och tortyr under hans grymma regim.

– Jag är så glad att Garzón vill biträda mig tillsammans med mina två nuvarande advokater. Jag beundrar Garzón. Mitt fall är inte juridiskt, utan politiskt. Garzón är den mest kompetenta juristen i Spanien. Jag tror att hans stöd kommer hjälpa mig att få min frihet, säger Hamza Yalcin innan en fångvakt säger till mig att min besökstid är slut.

KURDO BAKSI

Fler avsnitt
Fler videos