Gå direkt till textinnehållet

Frida Svensson om det politiskt explosiva polisgrävet: ”Viktigt att vi kan vrida på perspektiven”

SvDs granskning av havererade mordutredningar idag går rakt in i hjärtat av en av de viktigaste valfrågorna: gängskjutningarna. Reportern Frida Svensson berättar för Journalisten om svårigheterna i granskningen.

Det finns ett område i det offentliga Sverige där journalister har särskilt svårt att få insyn i myndighetsarbetet: ouppklarade brott. Förundersökningssekretessen gäller, samtidigt som det finns en stark tystnadskultur i poliskåren. Frida Svenssons granskning som publiceras i Svenska Dagbladet idag, ”Därför löser inte polisen gängmorden”, ger en inblick i varför så många gängmord förblir ouppklarade.

Hon började arbetade med granskningen i höstas, har intervjuat 15 poliser varav tre valde att ställa upp med namn.

– Det har varit som en tystnadsmur där man försöker hitta en lös tegelsten. Jag gick faktiskt ut på Twitter och berättade vad jag ville granska och uppmanade poliser att höra av sig. Det är skrämmande att oron för att prata öppet är så stark, även om saker som inte är kontroversiella. De är rädda att bli utfrysta eller inte få nya tjänster, säger Frida Svensson.

Det svåraste var ändå inte att få kontakt med poliser och utredare som var villiga att berätta anonymt eller med namn, utan att kunna beskriva hur det går till när en mordutredning misslyckas.

– Jag ville inte att artikeln skulle kunna uppfattas som internt gnäll från poliser, jag behövde koka ner det på en konkret nivå så man förstår hur kompetensbristen ser ut: att det kan ta ett halvår innan man får en it-forensiker till en mordutredning, eller att det sitter en helt nybakad utredare i en stol och skakar och ska ansvara för en förundersökning. Det var det svåraste i hela granskningen, att få ner det på den nivån.

Var det något som överraskade dig särskilt under granskningen?
– Hur oerhört oerfarna vissa av förundersökningsledarna är. Några av dem har aldrig arbetat med utredningar tidigare, men ska ändå lära upp utredarna under sig. Så illa trodde jag inte att det var. Sedan att en person som är anhållen i sin frånvaro inte grips, utan kan mörda en person till – enligt åtalet. Det förvånade mig. Så ska det förstås inte kunna gå till.

Har du fått några reaktioner?
– Jag har fått många reaktioner inifrån Polismyndigheten, och samtliga har varit glada över att vi granskar detta, och lättade över att folk ändå vågat vända sig till medier så att det här kommer fram. Det finns en stor frustration över hur utredningsarbetet bedrivs inom polisen.

Artikeln har fått stor spridning i sociala medier, och det bubblar en debatt om polisledningens trovärdighet, och de politiska följderna.

– Det här är en av väljarnas viktigaste frågor inför valet och det känns viktigt att vi kan nyansera den och vrida på perspektiven.

Kommer det uppföljningar?
– Det tror jag. Jag ser det här som startskottet på en granskning. Vi har skrapat på ytan. Det är oerhört svårt att få insyn i olösta mordfall som fortfarande är öppna – på grund av förundersökningssekretessen. Vi journalister är helt beroende av att poliser hör av sig till oss så att vi kan berätta om vad som pågår.

Fler videos
Fler avsnitt