Fria Tidningen lägger ned, igen

4 juni, 2019

För ett drygt år sedan återuppstod Fria Tidningen efter att de gamla ägarna tagit över konkursboet. Nu kommer beskedet att de lägger ned igen.

I april 2018 kunde Journalisten berätta att Fria försatts i konkurs, efter att ägaren ETC sagt upp alla kvarvarande tjänster på tidningen. Kort efteråt stod det dock klart att Frias grundare och tidigare ägare Lennart Fernström (bilden) och Björn Danielsson, som även driver Mediehuset Grönt med titlarna Nyhetsmagasinet Syre, Syre Stockholm, Syre Göteborg och Syre Global, tog över Fria Tidningen.

Men nu är det alltså slut, igen.

– Den har lagts ned nu, det sista numret kom i fredags förra veckan, säger Lennart Fernström.

Vad är anledningen?

– Vi har haft ett antal problem med att bygga redaktionen och nu har Presstödsnämnden ny ledning som har börjat…jag vet inte vad de håller på med. Vi får inget ordentligt svar på stödet kring tidningen så vi har valt att flytta över alla resurser till Syre och ge ut den fem dagar i veckan från och med idag. Det här hade vi ändå tänkt göra, det blev lite tidigarelagt nu, säger Lennart Fernström.

Enligt Mediestödsnämnden, som bytte namn från Presstödsnämnden tidigare i år, har Fria Tidningen beviljats ett preliminärt driftsstöd för 2019 på 2 955 000 kr.

Ni vet alltså inte om ni får det?

– Den har haft presstöd men nu vet vi inte vad som händer. Det gäller flera av våra tidningar där vi inte får besked, det gäller även Syre Göteborg.

Är man prenumerant på Fria så får man pengarna tillbaka om man vill det, menar Fernström.

– Annars får man Syre istället. Eller så kan man välja någon av de andra tidningarna. Men huvudupplägget är att man får Syre istället. Man kan kontakta vår kundtjänst om man vill få pengarna för Fria tillbaka.

Nedläggningen av Fria påverkar inga tjänster på Mediehuset Grönt eftersom resurserna flyttas över till andra tidningar.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies