Gå direkt till textinnehållet

Fortsatt debatt om Eritrea-strategi

Den svenska och europeiska politiken gentemot Eritrea har nått vägs ände – det behövs en ny, skriver nio journalist- och yttrandefrihetsorganisationer.

Den 15 september krävde 15 publicister och yttrandefrihetsorganisationer i en debattartikel i DN Kultur att den svenska regeringen omprövar sin politik för att få Dawit Isaak och andra journalister i Eritrea frigivna, eftersom den inte gett resultat på 20 år. De menade bland annat att Sverige bör använda EUs partnerskap med Afrikas horn, där EU ska öka samarbetet med människorättsförsvarare och stödja övergångar till demokrati i regionen:

”I ett sådant arbete måste frisläppandet av politiska fångar som Dawit Isaak vara högst på agendan. Målet med den svenska Eritrea-politiken kan inte bara vara att Dawit Isaak släpps fri, utan att den politiska situationen i landet som gjorde att han en gång fängslades förändras”, skrev bland annat Journalistförbundets, Svenska Pens och Publicistklubbens ordförande.

Den 23 september replikerade journalisterna Martin Schibbye och Donald Boström. De frågade sig om målet för den svenska Eritreapolitiken verkligen bör vara att se den eritreanska diktaturen störtad. ”Har de övervägt konsekvenserna av en sådan publicistisk linje och vad den kan medföra för Dawit Isaak? (…) Vi talar om ett land som stod emot kontinentens största militärmakt och vann. Hot och sanktioner är i dagsläget dömda att misslyckas”, skrev Schibbye och Boström.

Annons Annons

Idag svarar nio av de ursprungligen 15 debattörerna i DN Kultur. De förklarar att de inte förespråkar att Eritreas president ska störtas, men att det inte finns anledning för omvärlden att inte kräva de demokratiska reformer som utlovats.

”Problemet är nu att den svenska och europeiska politiken gentemot Eritrea, för Dawit Isaaks frihet och för yttrandefrihet och demokrati, nått vägs ände. (…) Därför behövs en annan politik, som grundar sig i principen att om den eritreanska regeringen vill ha dialog och samarbete med omvärlden, behöver den först respektera sina egna medborgares rätt till yttrande- och pressfrihet”, skriver Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet, Kerstin Brunnberg, journalist, Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben, Elisabeth Löfgren, ordförande Stödkommittén Free Dawit, Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN, Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund, Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter, Thomas Mattsson, styrelseledamot Tidningsutgivarna samt Robert Olsson, vd Utgivarna.

Fler avsnitt
Fler videos