Gå direkt till textinnehållet

Europadomstolen dömer Ryssland för att inte ha utrett journalistmord

Rysslands regering är ansvarigt för att ha misslyckats med att utreda mordet på den tjetjenska journalisten och människorättsaktivisten Natalja Estemirova som mördades 2009. Detta enligt en dom i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Ryssland hålls däremot inte direkt ansvarigt för själva mordet.

Natalja Estemirova var en nära medarbetare till journalisten Anna Politkovskaja och fungerade som hennes medhjälpare under många reportageresor i krigets Tjetjenien. Hon arbetade också på människorättsorganisationen Memorials kontor i Groznyj, där hon grävde fram och dokumenterade mängder av övergrepp som begåtts mot enskilda människor under det andra tjetjenska kriget.

Estemirova kidnappades på en trottoar nära sitt hem när hon var på väg till sitt arbete på Memorials kontor och drogs in i en bil. Hon hittades senare mördad intill en motorväg i Tjetjeniens grannrepublik.

– Hon dog precis som de människor som hon försökte hjälpa. Hon blev en karaktär i en av sina egna berättelser, de människoöden hon hade berättat om i åratal, och hon dog på precis samma sätt som många av de gjorde, säger Tanja Loksjina, på Human Rights Watch till New York Times.

Europadomstolen i Strasbourg tilldömde Natalja Estemirovas efterlevande ett skadestånd på 20 000 euro, i det avgörande som offentliggjordes den 31 augusti.

Börge Nilsson
redaktionen@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos