Europadomstolen dömer Ryssland för att inte ha utrett journalistmord

7 september, 2021

Rysslands regering är ansvarigt för att ha misslyckats med att utreda mordet på den tjetjenska journalisten och människorättsaktivisten Natalja Estemirova som mördades 2009. Detta enligt en dom i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Ryssland hålls däremot inte direkt ansvarigt för själva mordet.

Natalja Estemirova var en nära medarbetare till journalisten Anna Politkovskaja och fungerade som hennes medhjälpare under många reportageresor i krigets Tjetjenien. Hon arbetade också på människorättsorganisationen Memorials kontor i Groznyj, där hon grävde fram och dokumenterade mängder av övergrepp som begåtts mot enskilda människor under det andra tjetjenska kriget.

Estemirova kidnappades på en trottoar nära sitt hem när hon var på väg till sitt arbete på Memorials kontor och drogs in i en bil. Hon hittades senare mördad intill en motorväg i Tjetjeniens grannrepublik.

– Hon dog precis som de människor som hon försökte hjälpa. Hon blev en karaktär i en av sina egna berättelser, de människoöden hon hade berättat om i åratal, och hon dog på precis samma sätt som många av de gjorde, säger Tanja Loksjina, på Human Rights Watch till New York Times.

Europadomstolen i Strasbourg tilldömde Natalja Estemirovas efterlevande ett skadestånd på 20 000 euro, i det avgörande som offentliggjordes den 31 augusti.

Börge Nilsson
redaktionen@journalisten.se

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies